Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Derde Bengaalse blogger met kritiek op islam vermoord

In Bangladesh is een blogger vermoord die kritiek had op de islam. De 33-jarige Ananta Bijoy Das werd vanochtend door vier mannen aangevallen en overleed ter plekke. Het is de derde keer dit jaar dat een Bengaalse blogger die zich kritisch heeft uitgelaten over de islam wordt vermoord.

Stockfoto van drie riksja's in Bangladesh.
Stockfoto van drie riksja's in Bangladesh. Foto EPA / Mufty Munir

In Bangladesh is een blogger vermoord die kritiek had op de islam. De 33-jarige Ananta Bijoy Das werd vanochtend door vier mannen met machetes (kapmessen) aangevallen in de buurt van zijn huis in Sylhet in het noordoosten van Bangladesh. Hij stierf ter plekke, liet de politie aan persbureau AFP weten.

Derde keer dat Bengaalse blogger wordt vermoord

De blogger was in een riksja onderweg naar zijn werk bij een bank toen hij werd aangevallen. Het is de derde keer dit jaar dat een Bengaalse blogger die zich kritisch heeft uitgelaten over de islam wordt vermoord. Das schreef voor het blog Mukto-Mona (“Vrije geest” in het Bengaals) en keerde zich tegen religieuze fundamentalisten; Bangladesh is overwegend islamitisch.

Het blog ziet zichzelf als podium voor “vrijdenkers, rationalisten, sceptici, atheïsten en humanisten”. De site maakte haar startpagina zwart. Op de homepage staat in witte letters:

“We are united in our grief and we remain undefeated.”

Op straat doodgestoken

Eind februari werd Abhijit Roy in de hoofdstad Dhaka doodgestoken. Roy was de oprichter van Mukto-Mona en kreeg bekendheid met boeken en blogs over homoseksualiteit en de filosofie van atheïsten. Een maand later werd Washiqur Rahman ook in Dhaka op straat doodgestoken, vermoedelijk eveneens omdat hij kritiek op de islam had.