De koning beledigen ten dienste van grotere kwesties

Wie: Abulkasim al-Jaberi

Leeftijd: 27

Wat: activist en journalist

Waar: 'Pauw', 6 mei.

Foto Anp

De hoeveelheid publiciteit die activist Abulkasim al-Jaberi wist te veroorzaken door een boete van 500 euro niet te betalen, was vele malen groter dan toen hij in november vorig jaar 'fuck de koning' riep. De dagvaarding wegens majesteitsschennis die het OM een dag later alweer introk voor nadere studie, had veel stof doen opwaaien.

De vraag wie deze activist voor Palestina en tegen Zwarte Piet nu eigenlijk was, bleef echter grotendeels onbeantwoord. Verschillende keren was zijn naam eerder langsgekomen: als spreker op de bijeenkomst die de Vrije Universiteit „Israëlvrij” wilde maken, maar ook bij diverse andere verbale schermutselingen. Allemaal klein bier in vergelijking met de hoofdprijs: een plek aan tafel bij Pauw, naast zijn advocaat Willem Jebbink.

De verdachte bleek geen schreeuwer, maar een zacht pratende, redelijk intelligent redenerende anti-imperialist. Hij legde uit wat de koning, de koningin en Zwarte Piet in zijn ogen met elkaar te maken hadden: op Prinsjesdag zitten de eerste twee in een koets, waar ook geroofd bladgoud en een afbeelding van slaven op te vinden zijn. Ook pareerde al-Jaberi vliegensvlug Pauws sneer over eenvergelijking met Wilders: die werd nooit met geweld verwijderd als hij volksgroepen beledigde, zei de gast. „Meneer Wilders heeft genoeg dreiging met geweld om zich heen”, zei Pauw. „Maar dat komt niet van de staat”, riposteerde al-Jaberi alert.

Om de achtergrond van de majesteitsschenner te ontdekken, moet je echter diep in het web gaan graven. Daar vind je bij voorbeeld een lezing op YouTube onder de titel Islamic State, Iraq and the West - What's the Real Story? uit oktober 2014, met vooral de Iraakse achtergronden. Op de website van ‘Keesjemaduraatje’ wordt zonder bronvermelding gesteld dat Abulkasim als 6-jarige asielzoeker uit Irak naar Nederland kwam, samen met zijn drie jaar oudere broer Ali . Die is Master cum laude Internationale Betrekkingen en publiceert op de website Joop.nl.

Als het erom te doen is opvattingen over het Midden-Oosten aan een breed publiek kenbaar te maken, dan blijkt iets roepen over het koningshuis en het weigeren te schikken, een veel probater middel dan demonstraties en het overschreeuwen van andersdenkenden. Ook in dat opzicht is Abulkasim al-Jaberi behoorlijk slim.