Dan ligt ineens je stad in puin

Foto ARMEND NIMANI/AFP Photo
Foto ARMEND NIMANI/AFP Photo

Ineens weet men in de Europese hoofdsteden weer waar Macedonië ligt. Na de raadselachtige veldslag van zaterdag is het Balkanland weer in het nieuws. Gisteren werd bekend dat dertig mensen zijn aangeklaagd voor terrorisme na de hevige gevechten van afgelopen weekend. Zeker 22 mensen kwamen om het leven door de onverwachte schietpartij tussen het leger en bewapende mannen, die door de regering ‘terroristische strijders’ worden genoemd. Het geweld barstte zaterdagochtend los toen speciale eenheden van het Macedonische leger een wijk van de stad Kumanovo afgrendelden. Volgens premier Nikola Gruevski hield zich daar een groep van veertig mannen schuil die aanslagen wilde plegen in het hele land. De groep zou onder leiding hebben gestaan van mannen uit Kosovo. De doden waren op één na echter allemaal etnische Albanezen uit Macedonië zelf. In Macedonië wordt ondertussen argwanend gereageerd. Al wekenlang wordt gedemonstreerd tegen de regering van Gruevski. Prominent commentator Saso Ordanoski legt een verband en noemde de gewapende mannen „huurlingen”. „Iemand heeft ze betaald om de aandacht af te leiden van wat in het land gebeurt.”