Cuba en de VS wisselen eind deze maand ambassadeurs uit

De Amerikaanse president Obama praat met de Cubaanse president Castro tijdens een top in Panama vorige maand.
De Amerikaanse president Obama praat met de Cubaanse president Castro tijdens een top in Panama vorige maand. Foto EPA/Estudios Revolucion

De VS en Cuba gaan na 29 mei hun ambassadeurs uitwisselen, meldt persbureau AFP. Het is de volgende stap in de ontdooiing van de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. Sindsdien was het openen van een ambassade in elkaars land een van de gespreksonderwerpen.

De relatie tussen de VS en Cuba is decennia ijzig koud geweest. Vorige maand hadden de Amerikaanse president Obama en Castro tijdens de Summit of the Americas in Panama voor het eerst een live gesprek. De eerste keer dat ze elkaar de hand schudden was bij de herdenkingsbijeenkomst van Nelson Mandela vorig jaar, maar toen was het feit dat de landen toenadering zochten nog geheim.

In het kader van herstel van de diplomatieke relaties heeft Obama enkele regels en beperkingen rondom de handel met Cuba versoepeld. Maar daarmee zijn nog niet alle obstakels uit de weg geholpen. Cuba eist dat de Amerikanen Guantanamo Bay sluiten en teruggeven. Ook eist het dat de VS alle handelssancties moeten opheffen, ook de sancties die bondgenoot Venezuela betreffen. Maar de VS zien dat land als een “extreme bedreiging” voor de nationale veiligheid.