Comedy vol levenslust en foute grappen

Laat twee bejaarde heren uit de kast komen. Stop hun echtgenotes – een magere controlfreak en een wietrokend hippievrouwtje – in één huis om samen hun verdriet verwerken.

Zie hier de basisingrediënten voor de nieuwe comedy Grace and Frankie waarin Jane Fonda (77) en Lily Tomlin (75) de hoofdrol vertolken. Ooit waren beide actrices te zien in de eightiescomedy 9 to 5 – nu spelen ze in deze Netflix-serie de gedupeerde berjaarde dames Grace and Frankie.

In de eerste aflevering wordt de heikele kwestie meteen aangekaart. Tijdens een etentje bekennen echtgenoten Robert (Martin Sheen) en Sol (Sam Waterston) – al jaren zakenpartners – zo’n twintig jaar elkaars geliefden te zijn. Nu ze in de zeventig zijn, willen ze voor elkaar kiezen.

Dit nieuws leidt tot een woede-uitbarsting bij de keurige Grace die haar man met voedsel bekogelt. Bekomen van de schrik zoeken de verlaten echtgenotes vervolgens troost bij elkaar. Iets wat uitmondt in een uitzinnige dans rondom een kampvuur (veroorzaakt door een cocktail van peyote met spierverslappers). Want wat moet je anders als je leven ineens op zijn kop staat?

Grace and Frankie, bedacht door de makers van Friends (Marta Kauffmann) en Home Improvement (Howard Morris), is een luchtige comedy met een breed scala aan grappen. Valse opmerkingen over homo’s worden afgewisseld met harde grappen over ouderdom. Zo zoeken de wat benepen Sol en de meer zelfbewuste Robert naar een gepaste manier om hun relatie te beschrijven („Hoe moet ik je noemen? Oude metgezel?” „Nee, te retro-triest. Dat is van voordat beroemde mensen homo’s speelden in films.”) en maakt Grace zich zorgen over bejaardenseks. Ondertussen worden ook de verschillende fases van het rouwproces uitgewerkt: woede, verdriet, losbandigheid in de zoektocht naar een nieuwe identiteit en voorzichtige acceptatie. Mooi is het moment waarop Grace haar ex-man voor de voeten werpt: „Een week nadat je was weggegaan, zat je al te eten met de kinderen. Wat verlies jij? Ik ben mijn huwelijk kwijt, mijn schoonfamilie, mijn eigen gezin is verdeeld. En ik ben ook mijn beste vriend kwijt.”Bittere woorden die van toepassing zijn op menig echtelijke breuk.

Toch is de keuze van Netflix voor deze comedyserie opmerkelijk. Grace and Frankie heeft veel weg van klassieke NBC-series zoals Cheers of The Golden Girls en lijkt niet echt te passen in het huidige aanbod van de videodienst die nu scoort met eigenzinnige tv-series als Orange is the New Black en Unbreakable Kimmy Schmidt.

Toch zit er volgens Netflix-oprichter Reed Hastings wel degelijk een strategie achter. Vorige week vertelde hij aan deze krant dat Netflix moet uitgroeien tot een online videotheek waar iedereen aan zijn trekken kan komen. Bovendien doen ‘oude’ comedyseries het goed. Niet voor niets vocht Netflix recent met de Amerikaanse onlinedienst Hulu om de rechten van Seinfeld en kocht het vorig jaar de afleveringen van Friends (1994-2004) aan voor een half miljoen per aflevering.

Toch zou een beetje meer gelaagdheid Grace and Frankie naar een hoger niveau kunnen tillen. In vergelijking met Transparent, de ontroerende Amazon-serie over een vader op leeftijd (Jeffrey Tambor) die besluit als vrouw door het leven te gaan, blijft deze comedy oppervlakkig. Veel wordt goedgemaakt door Fonda en Tomlin. De dames zijn goed op elkaar ingespeeld. Bovendien komen ook echt ‘foute grappen’ langs. Frankies zelfgemaakte yamglijmiddel, dat in een potje in de ijskast staat, blijkt Grace op haar toast te smeren. Kortom, een tv-serie voor de levenslustige, oudere kijker die nog wel in is voor een dansje op de bar.