Britten hebben gelijk en verdienen steun in de EU

Illustratie Ruben L. Oppenheimer

Nederland moet de dreiging van de Britten om uit de EU te vertrekken aangrijpen om de macht uit Brussel te spreiden, vindt JOVD-voorzitter Tom Leijte.

Engeland heeft de afgelopen verkiezingen voor Engeland gekozen. Zo analyseert Politico, het recent in Europa gelanceerde politiek medium, de Britse parlementsverkiezingen. Volgens Politico zijn de Conservatieven gezwicht voor de electorale verleiding van het nationalisme, wat zijn vruchten heeft afgeworpen. Het is echter geen achterlijk nationalisme wat de Britten in hun greep heeft.

Op veel vlakken is het Europese project namelijk losgeslagen. De harmonisatie binnen de Unie breidt langzaam maar zeker uit, terwijl er weinig oog is voor de problemen die dit meebrengt. Zo berichtte de Financial Times dat ambassadeur George Osborne namens de Britse regering naar Berlijn afreist.

Een van de gespreksonderwerpen zal uitkeringstoerisme zijn. Het Verenigd Koninkrijk kent geen systeem van sociale premies, zoals Duitsland, dus iedere Europese immigrant heeft op grond van het vrije verkeer van goederen recht op dezelfde uitkeringen. Dit drukt flink op de begroting. Dat de Britten dit soort problemen eindelijk aan willen pakken, mag geen nationalisme heten.

Lees verder (€)