Ben je verward als je de NOS binnendringt met een neppistool?

Vandaag begint het strafproces tegen de man die in januari met een neppistool het gebouw van de NOS binnendrong en zendtijd eiste. Ontoerekeningsvatbaar is hij niet, denkt zijn advocaat.

De NOS was niet voorbereid op een gijzeling. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP
De NOS was niet voorbereid op een gijzeling. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De advocaat van Tarik Z. denkt niet dat hij ontoerekeningsvatbaarheid gaat bepleiten in de zaak tegen de gijzelnemer van het NOS Journaal. „Die kant gaat het niet uit”, zei hij gisteren in een korte telefonische toelichting.

Vandaag begint voor de rechtbank van Lelystad het strafproces tegen Tarik Z. De eerste zitting vanochtend is pro forma. De inhoudelijke behandeling begint op 19 juni. Tarik Z. wordt verdacht van vrijheidsberoving, bedreiging met een dreigbrief, en bezit van een gas-/alarmpistool, vijftien scherpe knalpatronen en een geluiddemper.

Volgens de Haagse strafrechtadvocaat A.P. Visser is het psychisch onderzoek naar zijn cliënt inmiddels afgerond, maar is het rapport nog niet klaar. Hij verwacht niet dat dit rapport aanleiding zal geven om Tarik Z. ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Hij zit ook in gewoon voorarrest en krijgt geen speciale behandeling als psychiatrisch patiënt. Dit terwijl Tarik Z. na de gijzeling in de media werd aangeduid als ‘verwarde man’.

Tarik Z., een 19-jarige student scheikunde uit Pijnacker, dwong op 29 januari rond 20.00 uur ’s avonds met een pistool toegang af tot het NOS-gebouw in Hilversum. Met een bewaker als gijzelaar eiste hij dat hij een verklaring kon afleggen in het achtuurjournaal. De bewaker leidde hem echter naar een andere, lege studio, waar overdag de journaals worden opgenomen. Na enige tijd ijsberen en praten met de bewaker, waarvan de beelden op tv te zien waren, werd hij overmeesterd door een arrestatieteam.

Toen hij naar buiten werd geleid, informeerde NOS-journalist Martijn Bink nog naar zijn beweegredenen. Hij zei dat hij geen terroristische motieven had en dat hij geen mensen wilde verwonden of doden. Later verklaarde hij alleen te hebben gehandeld. Zijn wapen bleek nep. Sindsdien zit Tarik Z. in voorarrest.

Omdat het veelbekeken achtuurjournaal op zwart ging, en de beelden van de gijzeling te zien waren, maakte de actie veel indruk. Eerder die week was de moordaanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs.

Voor de publieke omroep had de avond ook gevolgen. De omroep kreeg kritiek omdat de zender NPO 1 meer dan een uur uit de lucht was. Uit een onderzoek dat de NOS en de NPO (het centraal bestuur van de publieke omroep) lieten uitvoeren, bleek dat de omroepen onvoldoende voorbereid waren, langs elkaar heen hadden gewerkt, en niet hadden gecommuniceerd met de politie.

Technisch gezien was er geen probleem om weer uit te gaan zenden, het ging om de bemanning.