Banken zijn optimistisch over groei economie

Het economisch herstel in Nederland blijft doorzetten. Volgens economen van de grote banken is de economie in het eerste kwartaal tussen de 0,5 en 0,8 procent groter geworden. Zowel de export als de consumptie presteerde goed, voorspellen zij in aanloop naar de bekendmaking van het economische groeicijfer, morgen door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Rabobank denkt dat de economie afgelopen kwartaal even hard groeide als in het voorgaande kwartaal en rekent op een plus van 0,8 procent. ABN Amro en ING zijn iets terughoudender. Zij gaan uit van respectievelijk 0,7 en 0,5 procent groei, vergeleken met het laatste kwartaal van vorig jaar.

De export is al langer een drijvende kracht achter het Nederlands economisch herstel. Bedrijven die exporteren werden afgelopen kwartaal extra geholpen door de gedaalde waarde van de euro, zeggen de economen van zowel Rabobank en ABN Amro als ING.

Positief is dat het niet meer alléén de export lijkt te zijn die het herstel bevordert. De Nederlandse consument geeft ook meer uit.

De consumptiecijfers die het CBS eerder over januari en februari naar buiten brachten, waren beter dan verwacht, zegt Martijn Badir van Rabobank. Dit hangt volgens hem samen met het toegenomen vertrouwen en een verbeterde koopkracht. De grote banken denken dat bij het huidige groeitempo de Nederlandse economie in 2015 circa 2 procent zal groeien. (ANP)