Kritische blogger gedood

In Bangladesh is voor de derde keer dit jaar een blogger vermoord die kritiek had op de islam. De 33-jarige Ananta Bijoy Das werd vanochtend door vier mannen met machetes aangevallen in de buurt van zijn huis in Sylhet in het noordoosten van Bangladesh. Hij stierf ter plekke, liet de politie aan persbureau AFP weten.

De blogger was in een riksja onderweg naar zijn werk bij een bank toen hij werd aangevallen. Das schreef voor het blog Mukto-Mona („Vrije geest” in het Bengaals) en keerde zich tegen religieuze fundamentalisten; Bangladesh is overwegend islamitisch.

Het blog maakte zijn startpagina zwart. Op de homepage plaatste de site in witte letters: „We are united in our grief and we remain undefeated.” Het blog ziet zichzelf als podium voor „vrijdenkers, rationalisten, sceptici, atheïsten en humanisten”.

Eind februari werd Abhijit Roy, de oprichter van Mukto-Mona, in de hoofdstad Dhaka doodgestoken. Roy kreeg bekendheid met boeken en blogs over homoseksualiteit en de filosofie van atheïsten. Een maand later werd Washiqur Rahman ook in Dhaka op straat doodgestoken, vermoedelijk ook omdat hij kritiek op de islam had.

De regering in Dhaka treedt de laatste tijd hard op tegen radicale moslims die de sharia, de islamitische wetgeving, in het land van 160 miljoen inwoners in het zuiden van Azië willen invoeren.