Ahold bevestigt: we zijn in gesprek met Delhaize over fusie

Bedrijfsvlaggen en een logo op de gevel van een Delhaize-vestiging.
Bedrijfsvlaggen en een logo op de gevel van een Delhaize-vestiging. Foto: ANP / Jonas Roosens

Supermarktconcern Ahold is inderdaad in gesprek met de Belgische branchegenoot Delhaize over een mogelijke fusie, zoals De Tijd dit weekend schreef. Dat maakte het moederbedrijf van Albert Heijn zojuist bekend.

Delhaize bevestigt de gesprekken ook in een identiek persbericht. Daarin wordt gesproken over “inleidende gesprekken”.

“Deze gesprekken kunnen wel of niet resulteren in een toekomstige transactie.”

Zowel het Nederlandse Ahold als Belgische Delhaize stammen uit de negentiende eeuw en zijn begonnen als familiebedrijf. Ahold, eigenaar van de Albert Heijn-supermarkten, drankenketen Gall & Gall en drogisterijketen Etos heeft 3.206 winkels, verspreid over vijf landen. Het bezit ook webshop Bol.com.

België en VS

Delhaize heeft wereldwijd 3.402 winkels en is tweede speler in België. Ahold en Delhaize zouden samen marktleider kunnen worden in België, waar Albert Heijn 30 vestigingen heeft. Delhaize was vroeger ook al marktleider, maar is ingehaald door concurrent Colruyt.

De combinatie van Ahold en Delhaize zou mogelijk vooral in de Verenigde Staten van belang kunnen zijn: beide bedrijven halen daar meer dan de helft van hun omzet vandaan.

Beide bedrijven zijn aan de oostkust actief, maar slechts in een paar staten zijn zowel supermarkten van Delhaize (onder andere Food Lion) als van Ahold (o.a. Giant Carlisle) gevestigd. Als de twee bedrijven samengaan, is vrijwel de gehele oostkust gedekt.

Grotere broer

De twee bedrijven zaten in 2006 ook al eens om de tafel, maar kwamen er toen niet uit. Delhaize eiste een fusie van gelijken, en daar kon het grotere Ahold zich niet in vinden. Ahold is nog steeds de grotere broer met een omzet vorig jaar van 32,8 miljard euro. Delhaize had vorig jaar een omzet van 21,4 miljard euro.

Op de berichten uit De Tijd dit weekend reageerden beleggers gisteren al enthousiast. Het aandeel Ahold sloot de beursdag 5,5 procent hoger, Delhaize zelfs bijna 15 procent. Nu het nieuws bevestigd is, stijgen de beide aandelen verder:

Twitter avatar menno_tamminga Tamminga Ahold koers opnieuw hoger na bevestiging gesprekken met Delhaize: plus 3%, Delhaize ook plus 3%

Volgens analisten zou een fusie tussen de twee bedrijven synergie kunnen opleveren, bijvoorbeeld op het gebied van personeelskosten en distributie. Analisten schatten het mogelijke voordeel tussen de 0,5 en 0,8 procent van de gezamenlijke omzet.