Activist krijgt toch boete voor ‘fuck de koning’ - ‘foutje’

Medewerkers van de gemeente zijn bezig de woorden ' Fuck de Koning' van de muren van het Paleis op de Dam te verwijderen.
Medewerkers van de gemeente zijn bezig de woorden ' Fuck de Koning' van de muren van het Paleis op de Dam te verwijderen. Foto ANP / Evert Elzinga

De activist Abulkasim Al-Jaberi heeft gisteren toch een strafbeschikking ontvangen van 500 euro voor het beledigen van de koning en koningin. Dat blijkt uit een brief aan Al-Jaberi van het Centraal Justitieel Incassobureau van het OM, zo meldt zijn advocaat Willem Jebbink.

Update 13.48 uur: Vanmiddag meldde een woordvoerder van het OM in Amsterdam dat de brief van gisteren niet verstuurd had mogen worden. “Het is een foutje”, aldus het OM dat nu gaat uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Het gaat om de strafzaak waarvan het OM vorige week zei dat die zou worden heroverwogen. De dagvaarding werd 8 mei 2015 ingetrokken.
De nieuwe beschikking is gedagtekend 11 mei 2015 en luidt als volgt:

“De officier van justitie heeft vastgesteld dat u (..) zich schuldig heeft gemaakt aan het/de navolgende misdrijf(-ven)/overtreding(en) (..): opzettelijke belediging van de koning (..) opzettelijke belediging echtgenote koning (..) datum 16-11-2014.”

Advocaat van Abulkasim Al-Jaberi kwaad

Advocaat Jebbink is kwaad over de nieuwste brief.

“Zonder enig overleg met de verdediging is opnieuw een vervolgingsbeslissing genomen. Als mijn cliënt niet binnen twee weken in verzet gaat tegen deze strafbeschikking heeft hij alsnog een strafblad voor majesteitsschennis.”

Hij beschuldigt het OM van “juridisch vuil spel”. Hij heeft verzet aangetekend.