Nieuwe aardbeving in Nepal

Nepal is vanochtend vroeg getroffen door een nieuwe, zware aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag zo’n 80 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kathmandu.

Volgens de eerste berichten vielen in de plaats Chautara, ten noordoosten van de hoofdstad, minstens vier doden. In de aangrenzende Indiase deelstaten Bihar en Uttar Pradesh kwamen minstens twee mensen om het leven. In Kathmandu renden inwoners in paniek de straat op met de dodelijke aardbeving van 25 april, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, nog vers in de herinnering. Daarbij vielen meer dan 8.150 doden. Het epicentrum van deze beving lag zo’n 125 kilometer ten westen van Kathmandu. „Je kunt je voorstellen dat huizen rond het nieuwe epicentrum die beschadigd raakten bij de vorige beving het alsnog hebben begeven”, zegt KNMI-seismoloog Bernard Dost. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn in Chautara vanochtend inderdaad gebouwen ingestort. Het getroffen gebied zou overwegend dunbevolkt zijn en de nieuwe beving deed zich voor op 18,5 kilometer diepte, tegen 15 kilometer op 25 april. Dit zou het aantal slachtoffers kunnen beperken.