Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Vrijgesproken krijgsheer Ngudjolo nu toch uitgezet

Mathieu Ngudjolo Chui uit Congo bij het Internationale Strafhof in Den Haag.
Mathieu Ngudjolo Chui uit Congo bij het Internationale Strafhof in Den Haag. Foto EPA / Jerry Lampen

De in februari door het Internationaal Strafhof in Den Haag vrijgesproken Congolese krijgsheer Mathieu Ngudjolo Chui (44) is vanochtend Nederland uitgezet. Hernieuwde pogingen om asiel te verkrijgen in ons land zijn gestrand. Ook in Zwitserland is hij niet welkom, zo bleek eerder deze maand. Er waren ook berichten dat hij tevergeefs asiel had aangevraagd in Kenia.

Ngudjolo vreest dat zijn leven in eigen land in gevaar is omdat hij als legerofficier tijdens het proces tegen hem in Den Haag belastende verklaringen heeft afgelegd over de huidige machthebbers in het land. Hij uitte die vrees vorige week nog in een in het geheim opgenomen video vanuit het detentiecentrum in Schiphol waar hij verbleef. Maar volgens de Nederlandse staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft Ngudjolo zijn vermoedens niet aannemelijk gemaakt, en zijn er geen gronden waarop hij recht heeft op asiel in Nederland.

Recentelijk bepaalde de rechtbank in Den Haag dat Ngudjolo daarom mag worden uitgezet. Eerder al oordeelden het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en de Raad van State in die zin.

oorlogsverdachte

Ngudjolo werd ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een bloedbad in het dorpje Bogoro in Oost-Congo. Daarbij werden op 24 februari 2003 meer dan tweehonderd mensen gedood. In december 2012 stelde het Strafhof vast dat het bloedbad inderdaad heeft plaatsgevonden, maar dat niet boven alle twijfel verheven is komen vast te staan dat Ngudjolo als militair commandant verantwoordelijk was voor de aanval. Daarom besloten de rechters van het Strafhof tot vrijspraak, met de kanttekening dat dat niet noodzakelijkerwijs betekent dat hij “onschuldig” is.

Ngudjolo’s vrijspraak werd afgelopen februari in hoger beroep bevestigd. Onmiddellijk na het uitspreken van dat vonnis werd hij op 27 februari opgepakt en naar Schiphol overgebracht om te worden uitgezet. Maar uitlevering werd ’s avonds op het laatste moment voorkomen nadat zijn advocaat een nieuw verzoek om asiel had aangevraagd. Ngudjolo werd toen uit het vliegtuig gehaald. Nu zijn de juridische mogelijkheden in verzet te gaan uitgeput en is zijn vertrek onvermijdelijk, zei zijn advocaat twee weken geleden al.

Lees ook uit ons archief: Ze moeten ‘veilig’ terug naar hun Congolese cel, over verdachten in Congo die asiel aanvragen in Nederland