Voormalig CIA-agent veroordeeld tot 3,5 jaar cel om lekken informatie

De 47-jarige oud-CIA’er Jeffrey Sterling heeft 3,5 jaar cel gekregen voor het lekken van geheime informatie over Iran aan de journalist James Risen van The New York Times. Sterling werd in januari veroordeeld, maar een strafmaat was toen nog niet bepaald.

Voormalig CIA'er Jeffrey Sterling met zijn vrouw Holly en zijn advocaten.
Voormalig CIA'er Jeffrey Sterling met zijn vrouw Holly en zijn advocaten. Foto AP / Andrew Harnik

De 47-jarige oud-CIA’er Jeffrey Sterling heeft 3,5 jaar cel gekregen voor het lekken van geheime informatie over een vertrouwelijke operatie waarmee Amerika Irans nucleaire programma wilde dwarsbomen. Dat meldt The Washington Post. Sterling speelde details over de operatie door aan James Risen, journalist voor The New York Times.

Sterling kreeg een zwaardere straf dan anderen in vergelijkbare gevallen, omdat hij nooit heeft toegegeven dat hij de informatie gelekt heeft. Rechter Leonie Brinkema vond dat ze een voorbeeld moest stellen, zo zei ze in de rechtszaak.

“Als je deze geheimen wilt onthullen, is er een prijs die je moet betalen.”

Sterling werd in januari veroordeeld, maar een strafmaat was toen nog niet bepaald.

Over de zaak

NYT-journalist James Risen schreef in 2006 in zijn boek State of War over een CIA-’troef’, Merlin, een voormalig Russisch nucleair ingenieur. De CIA wilde dat hij Iran foutieve blauwdrukken van kernwapens zou aansmeren, in de hoop dat Iran onderdelen zou ontwikkelen die nooit zouden gaan werken. Risen noemde het plan “hopeloos mislukt”: als Iran de goede van de foute informatie op de blauwdrukken had kunnen onderscheiden, waren die mogelijk van nut geweest.

De aanklagers erkenden: direct bewijs dat Sterling had gelekt, was er niet. Maar er zou genoeg indirect bewijs zijn geweest. Sterlings advocaten zeiden dat het bewijs dat er lag wees naar medewerkers van de regering die informatie over de operatie hadden gekregen. Volgens de aanklagers deelde Sterling de informatie met Risen als wraak voor het feit dat de CIA hem niet goed had behandeld.

De zaak sleepte jaren voort omdat aanklagers van Risen eisten dat hij zijn bron(nen) openbaar maakte. Risen weigerde, ook als hij om die reden de gevangenis in had gemoeten. Daarom riepen de aanklagers hem uiteindelijk toch niet op om te getuigen.