Vlaamse schrijver Jef Geeraerts overleden

Foto ANP / Kippa

De Vlaamse schrijver Jef Geeraerts is overleden. Zijn dochter Ilse heeft dat vandaag bekendgemaakt. Geeraerts werd 85 jaar en werd bekend door de Gangreen-reeks over zijn tijd in Belgisch-Kongo.

Geeraerts (1930) trok in de jaren vijftig naar Belgisch-Kongo. Daarover schreef hij de romans Gangreen 1 (Black Venus) en Gangreen 2 (De goede moordenaar), deze boeken leidden tot commotie in België. De romans beschreven de koloniale misstanden.

Gangreen 1, verschenen in 1968, kreeg de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Proza, maar werd tegelijk door de rechter in beslag genomen wegens pornografie. In de jaren tachtig werkte Geeraerts aan thrillers. Zelf sprak hij over ‘true crime novels’.

De Zaak Alzheimer

Geeraerts schreef tientallen romans, maar ook enkele toneelstukken en een hoorspel. Hij groeide uit tot een van de meest gelezen Vlaamse schrijvers. Met zijn thriller De Zaak Alzheimer ontving hij in 1986 de Gouden Strop voor beste Nederlandstalige misdaadroman.

In 2010 schreef Kester Freriks in NRC Handelsblad over Black Venus:

“Black Venus (1968), een van de meest omstreden en allermeeslependste Vlaamse roman die ik ken. In een extatische mengeling van erotiek en exotische opwinding beschrijft Geeraerts hierin zijn Afrikaanse tijd.”

In 2001 werd Geeraerts door diezelfde Freriks geïnterviewd voor NRC, toen zei de schrijver:

“Ik ben niet bang voor de dood, wel voor het afscheid nemen, vooral van mijn vrouw Eleonora. De dood is een gegeven, de weg erheen ervaar ik als verschrikkelijk. Ik leef op mijn 72ste dagelijks in de nabijheid van de dood. Ik vind dat moeilijk.”

Twitter avatar erwin_mortier Erwin Mortier Groot verdriet om de dood van Jef Geeraerts. Gedenk weemoedig en dankbaar dierbare jaren. Eindelijk weer samen met Eleanore, Jef.

Schrijver Erwin Mortier beschrijft in het boek Afscheid van Congo hoe hij met Geeraerts terugreist naar Congo, het land dat Geeraerts in 1960 verliet om nooit meer terug te keren.

In de recensie van Afscheid van Congo wordt geschreven:

“Hoewel Geeraerts aan het begin van de reis aan Mortier liet weten dat Congo ‘dood’ in hem is, dat hij met Gangreen 1 het land van zich heeft afgeschreven, groeit tijdens de reis Geeraerts’ belangstelling.”