Veel dieetpillen zijn gevaarlijk, soms zelfs dodelijk

Vorige maand overleed een Britse vrouw door gevaarlijke dieetpillen, die ook hier makkelijk te kopen zijn.

Gevaarlijke dieetpillen, daar waarschuwde Interpol dinsdag voor nadat een 21-jarige Britse vrouw daaraan was overleden. De vrouw had op 12 april een dodelijke hoeveelheid van de pillen met de stof 2,4-dinitrofenol (DNP) ingenomen.

1 Wat voor werking heeft de stof DNP?

2,4-dinitrofenol jaagt de stofwisseling aan. Door de zeer snelle omzetting van koolhydraten en vet in energie kan de lichaamstemperatuur extreem oplopen. Mogelijk met de dood tot gevolg. DNP kan ook huidontstekingen en staar veroorzaken.

2 Wat is DNP precies?

De stof was oorspronkelijk niet bedoeld als afslankmiddel. Frankrijk gebruikte DNP in de Eerste Wereldoorlog om explosieven mee te maken. Het wordt nu vooral nog gebruikt voor bestrijdingsmiddelen. Maar de Fransen hadden ook ontdekt dat je ervan afvalt, zomaar anderhalve kilo per week, zonder minder te eten. DNP werd al in 1938 voor menselijke consumptie verboden, maar in de jaren 80 werd het in Amerika toch gepromoot door een dieetgoeroe en in de jaren 90 ontdekt door bodybuilders die vet wilden kwijtraken.

3 Is het in Nederland in omloop?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zei gisteren in Nederland geen concrete gevallen op het spoor te zijn. Dat betekent niet dat het in Nederland niet gebruikt wordt.

Volgens de Nederlandse Dopingautoriteit zijn er zo’n 160.000 dopinggebruikers in de Nederlandse sportschool- en fitnesswereld, van wie er ongeveer 90.000 ook afvalpillen gebruiken – legaal en illegaal. Hoeveel niet-sporters afvalpillen gebruiken is onbekend.

„Alles wat in Engeland te koop is, tref je hier ook aan”, aldus directeur Herman Ram. Afgelopen jaar is volgens Ram nog een partij DNP in beslag genomen en een vrouw met oververhittingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Dodelijke slachtoffers zijn niet bekend.

4 DNP is verboden. Hoe komen gebruikers er dan aan?

Het wordt via internet illegaal verkocht als poeder, in capsules of als crème.

5 Zijn er meer gevaarlijke dieetpillen in omloop?

Ja. De NVWA waarschuwde in 2013 voor het middel Dexaprine, toen in korte tijd elf ernstige klachten waren gemeld. Een tablet Dexaprine kan al leiden tot pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en zelfs een hartstilstand. In hetzelfde jaar kwam ook Iomax in het nieuws, met ongeveer dezelfde bijwerkingen.

Van het afslankmiddel Rimonabant zijn mensen depressief en suïcidaal geworden. En het middel Methylhexanamine geeft hoofdpijn, rillingen en een opgefokt gevoel. Dit zijn slechts vier van talloze chemische vermageraars. Kruidenpillen zijn overigens niet per definitie minder gevaarlijk. Het middel Aristolochia bijvoorbeeld kan nierfalen en kanker veroorzaken. En zelfs afslankpillen op recept kunnen gevaarlijk zijn. In 2010 bijvoorbeeld werd het middel Reductil van de markt gehaald, dat bleek niet goed te zijn voor hart en bloedvaten.