Vandaag de eerste zomerse dag in Nederland

Twee meisjes in zwemkleding spelen met zand en water in het Maximapark in Utrecht. De temperatuur loopt op verschillende plekken in het land op tot 25 graden of meer.
Twee meisjes in zwemkleding spelen met zand en water in het Maximapark in Utrecht. De temperatuur loopt op verschillende plekken in het land op tot 25 graden of meer. Foto ANP / Martijn Beekman

Het is vandaag de eerste officiële landelijke zomerse dag van 2015 in Nederland. In De Bilt steeg de temperatuur om 13.10 uur naar 25,0 graden. De verwachting is dat de temperatuur maandag nog verder stijgt naar waarden rond de 26 graden. Dat melden weerbureaus weeronline.nl en weerplaza.nl maandag.

Een zomerse dag is volgens de definitie van de KNMI een dag met een maximumtemperatuur van 25,0 graden of hoger.

In Eindhoven werd rond 12.30 uur 25 graden werd gemeten waarmee het de eerste plek in Nederland was waar de temperatuur de grens van de zomerse dag overschreed.

Het goede weer zet niet door, morgen is het nog redelijk weer, later in de week wordt het minder. Volgens het KNMI is het vanaf donderdag “vrij wisselvallig met temperaturen iets beneden normaal”.

Vorig jaar was de eerste officiële zomerse dag op 20 mei. In 2013 gebeurde het pas op 6 juni. De vroegste zomerse dag was in 1904, toen het op 15 april 26,4 graden in De Bilt was.

De laatste zomerse dag werd op 10 oktober 1921 gemeten. Mei levert gemiddeld drie zomerse dagen op.

Twitter avatar IngeborgDijkstr Ingeborg Dijkstra Ik ben #dankbaar dat ik mijn werk ook in de zon in mijn eigen achtertuin kan doen! http://t.co/ogQImc33xn