Dode bij Libisch bombardement op Turks vrachtschip

Een Libische straaljager.
Een Libische straaljager. Foto EPA / Sabri Elmhedwi

Een bemanningslid van een Turks vrachtschip is gisteren omgekomen, toen het vaartuig vanaf de Libische kust met granaten werd bestookt. Toen het schip het gebied probeerde te verlaten, werd het vanuit de lucht beschoten. Verscheidene andere bemanningsleden raakten gewond, meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het schip naderde de haven van Tobruk toen het werd aangevallen. Een militaire woordvoerder in Libië zei dat het vrachtschip werd aangevallen, nadat de bemanning was gewaarschuwd om niet te dicht bij de Libische stad Derna te komen.

Volgens de Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken voer het schip in de internationale wateren en noemt het een “laffe en verachtelijke aanval op onschuldige levens”.

Griekse olietanker

In januari bombardeerden gevechtsvliegtuigen van de Libische luchtmacht een Griekse olietanker. Hierbij kwamen twee bemanningsleden om het leven gekomen. Libische legerwoordvoerders lieten toen ook weten dat het vaartuig gewaarschuwd was dat het de haven niet mocht binnenvaren.

MACHTSVACUÜM

Het is al maanden onrustig in Libië. Talloze milities bevechten elkaar en hebben zich grotendeels in twee allianties verenigd: een islamistisch verbond strijdt tegen de internationaal erkende overheid. De rivaliserende partijen hebben ieder een eigen regering en parlement opgezet in het Noord-Afrikaanse land.

De strijdgroepen vullen het machtsvacuüm dat achterbleef nadat dictator Moammar Gaddafi in 2011 werd gedood na bijna veertig jaar met ijzeren hand over Libië te hebben geregeerd. De meeste landen hebben hun ambassades gesloten en hun diplomaten teruggetrokken uit de door strijd verscheurde staat.

De Libische havenstad Derna: