Eredivisie: strijd om de derde plaats nog open na winst Vitesse

Sven van Beek (2eL) van Feyenoord baalt na de 3-1 van Vitesse tijdens de eredivisiewedstrijd.
Sven van Beek (2eL) van Feyenoord baalt na de 3-1 van Vitesse tijdens de eredivisiewedstrijd. Foto ANP / Olaf Kraak

Dankzij Vitesse gaat de eredivisie komende zondag nog een interessante 34e en laatste speelronde tegemoet. De Arnhemse ploeg zegevierde vanavond verdiend bij concurrent Feyenoord (1-4). Daardoor is de strijd om de derde plaats, goed voor Europees voetbal, nog helemaal open.

Voor Vitesse kwamen Valeri Qazaishvili, Jan-Arie van der Heijden en Rochdi Achenteh voor de rust tot scoren. Jens Toornstra trof eveneens in de eerste helft doel namens de thuisclub. In de extra tijd bepaalde Zakaria Labyad de eindstand op 1-4.

Feyenoord staat nog steeds derde, met evenveel punten als AZ en een veel beter doelsaldo. Vitesse is beide clubs nu tot op twee punten genaderd.

Feyenoord moet winnen in Zwolle

Feyenoord speelt zondag uit tegen PEC Zwolle, AZ gaat bij Excelsior op bezoek en Vitesse ontvangt FC Utrecht. Met een zege in Zwolle plaatst Feyenoord zich alsnog op eigen kracht voor de Europa League.

Het duel begon met een indrukwekkende minuut stilte wegens het overlijden van de echtgenote van keeperstrainer en coach van het beloftenteam Patrick Lodewijks van Feyenoord. Zijn vrouw kwam eind vorige maand bij een verkeersongeluk om het leven. “Een mokerslag”, omschreef Rutten de tragische gebeurtenis.

Vitesse was in de eerste helft de baas op het middenveld. De dynamische ‘driehoek’ McEachran/Pröpper/Qazaishvili troefde het vertrouwde Rotterdamse blok Clasie/Immers/El Ahmadi voortdurend af met uitgekiend positiespel. Al in de vierde minuut verscheen Qazaishvili alleen voor doelman Kenneth Vermeer, die toen nog redding kon brengen.

Vitesse scoort twee keer in eerste half uur

Tien minuten later liet de keeper van Feyenoord zich echter verrassen door een bekeken afstandsschot van opnieuw Qazaishvili (0-1). Na ruim een halfuur verdubbelde verdediger Jan-Arie van der Heijden de marge nadat verdediger Sven van Beek en Vermeer knullig verzaakten (0-2).

Bij het ploeterende Feyenoord ging voor de rust vrijwel niets goed. Met een doeltreffende uithaal in de bovenhoek kwam Jens Toornstra in de 38e minuut onverwacht tot scoren (1-2). Even leek Feyenoord meteen door te drukken naar de gelijkmaker, maar verdediger Rochdi Achenteh sloeg vlak voor de rust fraai toe bij een vrije trap die Vermeer niet optimaal verwerkte (1-3).

Tobbende thuisploeg

Na de pauze viel Feyenoord met de moed der wanhoop aan, maar de beste kansen waren voor het zelfbewuste Vitesse. Zakaria Labyad (twee keer) en Bertrand Traoré (twee keer) waren dicht bij de vierde treffer. Bij de tobbende thuisploeg, met aanvalsleider Colin Kazim-Richards in een bijrol, konden de offensieve invallers Elvis Manu en Anass Achahbar evenmin het verschil maken. Toornstra schoot nog wel op de paal waarna Labyad in de extra tijd de eindstand op 1-4 bepaalde

(ANP)