In beeld

Speelkwartier: de plek waar kinderen de regels van het sociale spel leren

Voor zijn recente project Playground trok James Mollison (Kenia 1973, opgegroeid in Engeland) naar speelplaatsen over de hele wereld om er kinderen te fotograferen. In Noorwegen worden leerlingen tijdens de pauze altijd naar buiten gestuurd, ook al vriest het dat het kraakt. Op een chique school in Japan hebben ze een speelplaats met een elektronisch dak waar een rustgevend muziekje uitkomt als het dichtschuift. En in Amerika zijn er scholen waar het kinderen uit veiligheidsoverwegingen wordt verboden een radslag of een handstand te maken; een regel waar overigens niemand zich aan houdt. Grappig detail: naast elke foto in het boek (en in deze In Beeld serie) staat een getekend poppetje; naar het idee van de populaire ‘zoekboekenserie’ Where’s Wally van de Engelsman Martin Handford het is een vermakelijk spel om het getekende kind terug te vinden tussen de honderden kinderen in die oneindige rijen van de He Huang Yu Xiang Middle School in China. Of in de krioelende meute van de Manera Primary School in Kenia. Lees ook in NRC Handelsblad: Speelkwartier (€) Foto’s copyright James Mollison, courtesy Flatland Gallery, A’dam. James Mollison, Playground, met een voorwoord van Jon Ronson, 59 foto’s, Aperture Foundation, € 40,99. Een selectie uit Playground is van 16 mei t/m 27 juni te zien in de Flatland Gallery, Lijnbaansgracht 312-314, A’dam, flatlandgallery.com
School #2013, Moskou.
James Mollison
Inglewood High School, Inglewood Californië.
James Mollison
Site 5 District, Zaatari vluchtelingenkamp, Jordanië.
James Mollison
Shohei, Elementary School, Tokyo.
James Mollison
Maamounia Elementary, Rhimal Area, Gaza City, Gaza.
James Mollison
Gomalandet Skole, Kristiansund, Noorwegen.
James Mollison
Colegio Gregorio Reynolds, La Paz, Bolivia.
James Mollison
ST. Augustine Roman Catholic School, Palm Loop, Montserrat.
James Mollison
Holtz High School, Tel Aviv Israël.
James Mollison
Rajkumar College, Rajkot, Gujarat, India.
James Mollison
Likoni School for the Blind, Mombasa, Kenia.
James Mollison
Valley View School, Muthare, Nairobi, Kenia.
James Mollison
Al Furqan School, Birmingham, Verenigd Koninkrijk.
James Mollison
Stonyhurst College, Lancashire, Verenigd Koninkrijk.
James Mollison