Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Spannende tijden voor 206.300 leerlingen: de examens beginnen

Ton den Breejen, directeur van het Lyceum Oudehoven, tijdens de laatste voorbereidingen vorige week voor de examens die vandaag beginnen.
Ton den Breejen, directeur van het Lyceum Oudehoven, tijdens de laatste voorbereidingen vorige week voor de examens die vandaag beginnen. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Een spannende periode breekt aan voor 206.300 leerlingen: de eindexamens beginnen vandaag. Vanmiddag wordt afgetrapt met Natuur- en Scheikunde op de twee hoogste niveaus van het vmbo, met Economie voor de havo en Nederlands voor vwo-leerlingen.

Vorig jaar waren er met totaal 198.000 scholieren iets minder eindexamenkandidaten dan dit jaar. Het laatste eindexamen vindt plaats op woensdag 27 mei. Half juni zijn herexamens voor leerlingen die dat nodig hebben.

Klachtenlijn

Net zoals voorgaande jaren, opent het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ook weer een klachtenlijn, waar scholieren hun gal kunnen spuwen over te moeilijke examens of foutieve vragen. Vorig jaar kwamen daar 109 duizend klachten binnen, veel minder dan de 147 duizend van het jaar daarvoor. Toen zorgden de bij de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun gestolen examens voor een recordaantal klachten.

Vorig jaar werden er wel flink veel examens ongeldig verklaard. In totaal moesten 346 leerlingen hun examen helemaal of gedeeltelijk overdoen. In 2013 werd nog ruim twee derde minder examens ongeldig verklaard. Het gaat in dit geval niet om leerlingen die fraude hebben gepleegd. In die gevallen neemt de school zelf maatregelen.

Lees bij NRC Q: Hoe goed ben jij in het eindexamen economie? en bij nrc.next: Spieken in tijden van gsm (€).