Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Saoedische koning tóch niet naar top VS - kroonprinsen gaan wel

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Nayef (links) en vice-kroonprins Mohammed bin Salman, de zoon van de huidige koning Salman (rechts).
De Saoedische kroonprins Mohammed bin Nayef (links) en vice-kroonprins Mohammed bin Salman, de zoon van de huidige koning Salman (rechts). Foto: AFP / SPA

De Saoedische koning Salman reist toch niet af naar de Verenigde Staten voor de Amerikaanse-Arabische top in Camp David. In plaats daarvan gaan de twee kroonprinsen van Saoedi-Arabië naar de door president Obama georganiseerde ontmoeting.

Obama had vorige week nog aangekondigd dat hij Salman één-op-één zou spreken, een dag voor de top van de VS en Gulf Cooperation Council (GCC) begint. Over de reden van de afzegging wordt gespeculeerd. De officiële reden, naar buiten gebracht door de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, is het staakt-het-vuren dat dit weekend werd afgekondigd in Jemen.

Saoedi-Arabië zou echter ook ontevreden zijn over de recente toenadering tussen Iran en de Verenigde Staten. Door de kroonprinsen te sturen komt Saoedi-Arabië echter alsnog wel met een zware delegatie. Het Witte Huis heeft aan persbureau Reuters laten weten dat de afzegging niet het gevolg was van “een inhoudelijke kwestie”.

De gezondheid van Salman speelt mogelijk ook mee. Naar verluidt is de bijna tachtigjarige Salman ernstig ziek: door beroertes werkt een van zijn armen niet meer, en hij zou dementerend zijn. Sinds zijn aantreden in januari heeft hij nog geen buitenlandse trip gemaakt. Ook de leiders van de Arabische Emiraten en Oman sturen overigens iemand anders naar Camp David vanwege gezondheidsredenen.

De top vindt plaats op woensdag en donderdag. Wat precies op de agenda staat, is niet bekend. Waarschijnlijk wordt er gesproken over meer militaire samenwerking. De Arabische landen zijn op zoek naar steun in hun strijd tegen de opkomst van Islamitische Staat in de regio. De problemen in Jemen en het voorlopige akkoord met Iran worden vermoedelijk ook besproken.