Poetin en Kerry zien elkaar in Sotsji - eerste keer sinds Oekraïne-crisis

Kerry is klaar om te vertrekken bij de luchthaven van Bourget Airport for Andrews Air.
Kerry is klaar om te vertrekken bij de luchthaven van Bourget Airport for Andrews Air. Foto Reuters / Andrew Harnik

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist naar Rusland voor een ontmoeting met president Vladimir Poetin. De twee ontmoeten elkaar morgen in Sotsji om te praten over “Syrië, Iran en Oekraïne”, liet een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag weten.

Het is de eerste keer dat Kerry Rusland bezoekt sinds het uitbreken van de crisis in Oekraïne vorig jaar, schrijft persbureau AP. De banden tussen de grootmachten zijn sindsdien verslechterd. Naast Poetin is ook Kerry’s Russische ambtgenoot Sergej Lavrov aanwezig in Zwarte Zee-oord.

“Deze reis is onderdeel van onze doorlopende inspanningen om in direct contact te blijven met hooggeplaatste Russische functionarissen en om zeker te zijn dat het Amerikaanse standpunt goed wordt overgebracht.”

Voor de politieke omwenteling in Oekraïne, gevolgd door de Russische inlijving van de Krim en pro-Russische opstanden in de Donbas, was Kerry één keer op dienstreis in Rusland geweest. Dat was in mei 2013. Na Rusland reist Kerry naar Turkije voor een vergadering met ambtgenoten uit NAVO-landen. Daarna moet hij snel terug. Woensdag en donderdag wordt hij verwacht bij de Amerikaans-Arabische top in Camp David.