Nigel Farage blijft aan als leider van UKIP, partijtop weigert ontslag

Nigel Farage, de opgestapte leider van UKIP, blijft toch aan bij de partij. Het bestuur van de UK Independence Party heeft zijn ontslag ‘unaniem’ geweigerd, laat Farage weten op Facebook. De verkiezingscampagne was ondanks de tegenvallende resultaten een “groot succes”, concludeert de partijtop.

Farage bij een stembureau in Ramsgate, Kent, op 7 mei.
Farage bij een stembureau in Ramsgate, Kent, op 7 mei. Foto EPA / Hannah McKay

Nigel Farage, de opgestapte leider van UKIP, blijft toch aan bij die partij. Het bestuur van de UK Independence Party heeft zijn ontslag ‘unaniem’ geweigerd, laat Farage weten op Facebook. De verkiezingscampagne was ondanks de tegenvallende resultaten een “groot succes”, concludeert de partijtop.

Farage kondigde vrijdag, een dag na de Britse Lagerhuisverkiezingen, aan dat hij zijn ontslag als partijleider zou indienen. Hij deed dat nadat bekend was geworden dat hij wederom geen zetel had gewonnen in het parlement. Toen al sloot hij niet uit dat hij zich in september opnieuw kandidaat zou stellen voor het leiderschap. Daar hoeft hij nu niet op te wachten.

Statement from Steve Crowther, Chairman of UKIP:"As promised Nigel Farage tendered his official resignation as leader…

Posted by Nigel Farage on maandag 11 mei 2015

Douglas Carswell was de enige die een zetel voor UKIP wist te bemachtigen. Carswell wil dat de Britten hun lidmaatschap van de EU opzeggen. Maar over immigratie is hij aanzienlijk milder dan Farage, met wie succes van UKIP direct samenhing, schreef correspondent Titia Ketelaar.

Al is hij een voormalig bankier en ging hij naar een privéschool. Farage (51) is de verpersoonlijking van de gewone man. Door hem groeide UKIP uit tot de partij die zij nu is. Oppositie tegen de EU was UKIP’s raison d’être, maar onder Farages leiding verbreedde vanaf 2006 het partijprogramma. Grip op de Britse kiezer kreeg de partij in 2010 toen Farage profiteerde van de stemming onder de kiezers, die het gevoel hebben hun kinderen het niet beter krijgen. Hij richtte zich op de thema’s die populistische partijen elders in Europa ook populair maken: nationalisme, protectionisme, een afkeer van politieke elites, en vooral immigratiebeleid.

Tegen alle door peilingen geïnformeerde verwachtingen in behaalden de Conservatieven van zittend premier David Cameron afgelopen donderdag een absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis. Ed Miliband, partijleider van het door een zware nederlaag getroffen Labour, stapte op. Hetzelfde gold voor Nick Clegg van de gedecimeerde liberale LibDems.