Nederlanders rijden op bermbom in Mali, geen gewonden

Een Bushmaster op archiefbeeld in Afghanistan.
Een Bushmaster op archiefbeeld in Afghanistan. Foto ANP / Valerie Kuypers

Nederlandse militairen in Mali zijn vandaag voor het eerst op een bermbom gereden. Niemand is daarbij gewond geraakt. Wel raakte het gepantserde voertuig waarin ze zaten, een Bushmaster, beschadigd.

Het ministerie van Defensie meldt dit vandaag op hun site. Het incident gebeurde rond 14.30 uur tijdens een patrouille in de omgeving van Kidal in het noordoosten van Mali. De Bushmaster wordt afgevoerd naar het Nederlandse kamp in Gao, waar de meeste van de 450 Nederlanders verblijven.

Nederlandse militairen doen al ruim een jaar mee aan de VN-vredesmissie in Mali, die de veiligheid en stabiliteit in het West-Afrikaanse land moet herstellen. Ongeveer 220 van hen worden ingezet om informatie te verzamelen en te analyseren voor de missie.

Patrouille in Kidal gaat door

De mariniers in de Bushmaster waren in de buurt van Kidal bezig om informatie in te winnen toen ze op het “geïmproviseerd explosief” reden. De patrouille, die meerdere dagen duurt, gaat desondanks door. De Bushmasters waarin de Nederlanders rijden, staan volgens Defensie bekend om hun V-vormige bodem die de druk van een explosief afbuigt.

De veiligheidssituatie in delen van het noorden van Mali is in de afgelopen maanden verslechterd, meldde het kabinet vorige week in een brief aan de Tweede Kamer.

Er zijn regelmatig aanslagen op VN-bases, onder meer in Kidal, en op konvooien. Ook in en rond de stad Gao zijn meer activiteiten van jihadisten te zien. Daarbij zijn geïmproviseerde explosieven en indirect vuur (mortieren) ingezet. De VN en Nederland hebben extra maatregelen genomen om de risico’s voor de militairen te beperken.

Het kabinet neemt later dit jaar een besluit over verlenging of beëindiging van de Nederlandse bijdrage aan de missie.