Motorclubs willen dat overheid stopt met het aantasten van hun imago

De motorclub Black Sheep heeft politie en justitie een ultimatum gesteld, als ze voor 1 juni niet stoppen met het “ongefundeerd plakken van criminele etiketten op hun organisatie”, stapt Black Sheep naar de rechter, meldt hun advocaat Michael Ruperti maandag aan het ANP.

Leden van diverse motorclubs tijdens een route om het imago van motorclubs te verbeteren.
Leden van diverse motorclubs tijdens een route om het imago van motorclubs te verbeteren. Foto ANP / Bas Czerwinski

De motorclub Black Sheep heeft politie en justitie een ultimatum gesteld, als ze voor 1 juni niet stoppen met het “ongefundeerd plakken van criminele etiketten op hun organisatie”, stapt Black Sheep naar de rechter, meldt hun advocaat Michael Ruperti maandag aan het ANP.

Motorclub Veterans eist bij het gerechtshof dat de politie vanwege het aantasten van hun imago moet worden vervolgd. Leden van de Veterans zijn (oud-)militairen die allemaal in het buitenland hebben gediend.

De motorclubs benadrukken dat zij niet crimineel zijn, hoewel ze wel als ‘outlaw bikerclubs’ worden betiteld. Advocaat Ruperti zegt:

“Politie, justitie en ook de opgestapte minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hebben beide motorclubs hiervan wel openlijk beschuldigd. Uitlatingen en berichtgeving hierover van de overheid ontberen elke feitelijke en juridische grondslag.”

In maart legden beide motorclubs hun eisen al neer bij politie en justitie. Maar volgens Ruperti kregen zij geen gehoor.

“Door het moedwillig stigmatiseren zijn hun eer en goede naam onherstelbaar beschadigd. Daarnaast maakt de overheid zich schuldig aan het doelbewust onjuist informeren van de Tweede Kamer en het publiek over beide motorclubs. Daarom is sprake van een onrechtmatige overheidsdaad, laster, smaad en belediging van Black Sheep en Veterans.”

Outlaw Motorcycle Gang

Black Sheep wil niet langer worden bestempeld als Outlaw Motorcycle Gang zodat de landelijke aanpak van deze motorbendes zich niet meer tegen de Black Sheep richt, aldus Ruperti.

De club deed in februari al aangifte tegen de politie wegens laster en smaad. De politie plaatste volgens Ruperti na een inval in het clubhuis een bericht op haar website dat leden van de Black Sheep op grote schaal betrokken waren bij criminele activiteiten, onder meer op het gebied van wapens en drugs. Dat terwijl er niets was gevonden.