Macedonië klaagt 30 mensen aan na veldslag afgelopen weekend

Een stel nam vanochtend de schade op aan het trappenhuis van hun appartementencomplex in Kumanovo. In de Macedonisch stad vlakbij de grens met Kosovo kwam het dit weekeind tot geweld.
Een stel nam vanochtend de schade op aan het trappenhuis van hun appartementencomplex in Kumanovo. In de Macedonisch stad vlakbij de grens met Kosovo kwam het dit weekeind tot geweld. Foto Reuters / Ognen Teofilovski

In Macedonië zijn vandaag dertig mensen aangeklaagd voor terrorisme na de hevige gevechten van afgelopen weekeinde, meldt persbureau AFP. In het Balkanland kwamen gisteren zeker 22 mensen om het leven, waaronder zeker acht agenten, bij de gevechten tegen een gewapende groepering.

De verdachten worden onder meer beschuldigd van terrorisme, het in gevaar brengen van de constitutionele orde en veiligheid. Daarnaast wordt een aantal van hen ook aangeklaagd wegens het illegaal bezit van wapens en explosieven.

Het geweld barstte eergisteren los toen speciale eenheden van het Macedonische leger met politie-eenheden een wijk van de stad Kumanovo afgrendelden. Volgens premier Gruevski hield zich daar een groep van veertig mannen schuil die aanslagen wilde plegen in het hele land. Het zou gaan om “ervaren strijders die eerder actief waren geweest in het gebied, en in het Midden-Oosten”.

Bevrijdingsleger UCK

Toen gisteravond de balans was opgemaakt, bleken acht Macedonische politiemensen en veertien strijders te zijn gesneuveld. Sommige strijders droegen volgens getuigen het insigne van het bevrijdingsleger UCK, dat Macedonië in 2001 op de rand van oorlog bracht. De groep zou onder leiding hebben gestaan van vijf mannen uit Kosovo. De doden waren op één na echter allemaal etnische Albanezen uit Macedonië zelf. Kosovo laat in een verklaring weten “niets met de veldslag van afgelopen weekeinde te maken te hebben”.

De vraag is nu wie de Albanese kwestie opnieuw heeft willen aankaarten in het instabiele Macedonië. De logica ontbreekt. De Albanezen zijn coalitiepartner in de regering, onder de dode politieagenten zijn zeker twee etnische Albanezen. Getuigen hebben tegenover persbureau Reuters verklaard niks van strijders te hebben gemerkt, tot het schieten begon. Wel zou er al dagen een drone hebben rondgevlogen.

Lees meer in NRC Handelsblad: Instabiel Macedonië ontvlamt (€)