Jean-Marie Le Pen start beweging om ‘fouten in FN recht te zetten’

Jean-Marie en Marine Le Pen in betere tijden.
Jean-Marie en Marine Le Pen in betere tijden. Foto EPA/ Yoan Valat

Hij zal niet de strijd aangaan met het Front National (FN), zegt hij, maar Jean-Marie Le Pen start wel een eigen beweging. Daarmee deelt de vader van FN-partijleider Marine Le Pen vandaag opnieuw een plaagstoot uit aan zijn dochter. Jean-Marie Le Pen is oprichter van het FN, maar is sinds kort geschorst als lid.

Jean-Marie twitterde maandag over zijn plannen.

“Ik ben een strijder en zal strijden zolang ik er de kracht voor heb.”

Twitter avatar lepenjm Jean-Marie Le Pen Je ne vais pas créer un autre parti. Je vais créer une formation qui ne sera pas concurrente du @FN_officiel. #JMLPCourtoisie
Twitter avatar lepenjm Jean-Marie Le Pen Je suis un poisson combattant, par conséquent, je me battrai tant que j’en ai la force. #JMLPCourtoisie

De 86-jarige politicus wil de “fouten in ons eigen kamp (het FN)” rechtzetten.

“Als Marine Le Pen het rechte pad van denken weer vindt, is alles nog mogelijk. Ik stem op haar in 2017 als haar lijn die is van het FN.”

Twitter avatar lepenjm Jean-Marie Le Pen Je voterai pour @MLP_officiel en 2017 si sa ligne est celle du @FN_officiel. #JMLPCourtoisie

Relatie ver beneden vriespunt

De relatie tussen de twee bekoelde de afgelopen tijd tot ver beneden het vriespunt. Vorige week nog klaagde Jean-Marie dat zijn dochter hem “op een absoluut schandalige wijze behandelt” en zei hij dat hij graag zou zien dat ze niet meer zijn naam draagt.

De tirade volgde op het besluit van het bestuur van het FN om het lidmaatschap van de oprichter op te schorten. Vandaag koos Le Pen mildere bewoordingen. Hij vindt dat zijn dochter “van grote waarde is”, maar zich te veel laat beïnvloeden door andere hooggeplaatsten binnen de partij.

Steunbetuiging Vichy-regime

Le Pen père nam het afgelopen maand op voor het in de oorlog collaborerende Vichy-regime, waarna zijn dochter weigerde zijn kandidatuur te steunen voor een nieuw lijsttrekkerschap bij regioverkiezingen in het zuiden van Frankrijk.

Volgens zijn dochter stonden zijn uitspraken haaks op de ingezette lijn van het Front National.

Lees ook in NRC Handelsblad: Geschorste Le Pen père voelt zich verraden (€)