Janneke Vreugdenhil. De Herenkookclub

Na een lange carrière als journalist gaf de Amerikaan Bill Buford van de ene op de andere dag zijn baan op en startte een nieuw leven als keukenslaafje in een van de restaurants van Mario Batali. Zijn ervaringen in de keuken bleken een goudmijn voor zijn schrijverschap en na een aantal jaar te zijn uitgekafferd en afgebeuld, schreef hij er de bestseller Heat over.

Amsterdammer Tom Kellerhuis deed Buford dunnetjes na. Nadat hij ontslag genomen had als chef Kunst & Cultuur bij HP de Tijd, meldde hij zich aan bij een koksopleiding en ging aan de slag als commis in het restaurant van John Halvemaan. Hij beschouwde zichzelf weliswaar als een begenadigd hobbykok, maar wilde weten of hij ook de hitte van een professionele keuken zou kunnen doorstaan.

Ook Kellerhuis schreef een boek over zijn ervaringen, Het roer om. Schrijversbloed gaat immers waar het niet gaan kan.

Stelt u zich voor: lange werkdagen van soms wel 17 uur per etmaal, zonder pauze, in tropische temperaturen en dat 6 dagen per week en tegen een hongerloontje. En zeuren is uiteraard verboden. De keuken, schrijft Kellerhuis in het voorwoord van zijn nieuwste boek, De Herenkookclub, „is de enige plek in de westerse wereld (op de prostitutie en de mensenhandel na) waar moderne slavernij en lijfstraffen nog bestaan”.

Inmiddels kookt hij weer voornamelijk in zijn eigen keuken en schrijft over gastronomische zaken voor diverse media. De Herenkookclub is een bundeling van de columns die hij de afgelopen jaren schreef voor Het Parool. Het is een verfrissend rechttoe rechtaan uitgegeven boek. Gewoon een stapel columns op mat papier met een kaft eromheen, zoals eerder ook de culinaire columns van Sylvia Witteman zijn uitgegeven. Geen glossy foto’s. Geen tralala. Kellerhuis moet het vooral hebben van zijn opgewekte toon en van zijn prima maakbare, veelal klassieke recepten. En dat lukt goed.

Als extraatje staan er trouwens nog wel een paar interviews in met een aantal bekende Nederlandse chefs onder wie Ron Blaauw, Erik van Loo, Robert Kranenborg en Angelique Schmeink, en geeft Harold Hamersma bij een deel van de gerechten wijnadvies. We gaan komende week uit het boek koken: pommes dauphines, asperges in folie en scones met lemon curd.