FBI: in de Verenigde Staten zijn vorig jaar 51 politieagenten gedood

De burgemeester van Hattiesburg, Johnny DuPree, bij een persconferentie op het politiebureau in Hattiesburg, Mississippi. Zaterdag zijn twee politieagenten in de stad neergeschoten. Ze overleden in het ziekenhuis.
De burgemeester van Hattiesburg, Johnny DuPree, bij een persconferentie op het politiebureau in Hattiesburg, Mississippi. Zaterdag zijn twee politieagenten in de stad neergeschoten. Ze overleden in het ziekenhuis. Foto EPA / Dan Anderson

Bij misdrijven in de Verenigde Staten zijn vorig jaar 51 politieagenten gedood. Dat is een stijging van 89 procent ten opzichte van 2013 (27 agenten), zo blijkt uit statistieken die de FBI vandaag publiceerde. Van de 51 gedode politiemensen kwamen 46 agenten om het leven door vuurwapens, schrijft persdienst AFP. Vier werden gedood door voertuigen, één werd doodgeslagen.

De cijfers blijven onder het gemiddelde dat sinds 1980 wordt vastgesteld. Dat ligt op 64 gedode agenten per jaar.

Zaterdag zijn de verkeersagenten Benjamin Deen en Liquori Tate neergeschoten in Hattiesburg, in het zuiden van de staat Mississippi. Ze overleden in het ziekenhuis. Vier verdachten zijn inmiddels opgepakt. Minister van Justitie Loretta Lynch noemde de schietpartij “verschrikkelijk”. De minister zei “alles te blijven doen om onze agenten in het hele land te beschermen”.

burgers gedood

Landelijk sterven in de Verenigde Staten jaarlijks ongeveer 400 mensen door politiekogels. Jonge zwarten zijn buitenproportioneel vaak slachtoffer: onderzoekssite ProPublica berekende eind vorig jaar dat de kans dat jonge zwarte mannen gedood worden door politiegeweld 21 keer groter is dan voor blanke leeftijdgenoten.

Sinds augustus, toen de zwarte tiener Michael Brown in het stadje Ferguson werd doodgeschoten door de blanke agent Darren Wilson, hebben verschillende arrestaties van zwarte mannen met dodelijke afloop tot nationaal protest geleid over excessief geweld van agenten jegens Afro-Amerikanen.

Agenten worden zelden veroordeeld voor de dood van arrestanten. Uit onderzoek van Bowling Green University blijkt dat tussen 2005 en 2011 maar in 41 gevallen een agent vervolgd is wegens de dood van een burger, terwijl er in die periode naar schatting ongeveer drieduizend doden door politiegeweld vielen.

Lees ook in NRC: Schietende agent moet gaan oppassen (€)