‘Houthi’s halen Marokkaanse F-16 neer in Jemen’

Een wrak van een gevechtsvliegtuig op het vliegveld van Sana'a. De foto dateert van 5 mei.
Een wrak van een gevechtsvliegtuig op het vliegveld van Sana'a. De foto dateert van 5 mei. AP / Hani Mohammed

Een Marokkaanse F-16 die sinds gisteren werd vermist, zou zijn neer gehaald door de Houthi-rebellen in Jemen. Ze hebben beelden verspreid waarop het wrak te zien zou zijn.

Dat schrijft persdienst Reuters. Het is niet duidelijk wat er met de piloot is gebeurd.

Marokko en andere Golfstaten voeren luchtaanvallen uit op Jemen om de opmars van de shi’itische Houthi’s te stoppen. De operatie is nu meer dan zes weken bezig en wordt geleid door Saoedi-Arabië. Tot nu toe zijn de Hoithi’s echter nauwelijks verdreven. Marokko heeft zes F-16’s gestationeerd in de Verenigde Arabische Emiraten.

Morgen start staakt-het-vuren

Morgen zou een vijfdaagse gevechtspauze van start gaan, zodat hulpgoederen het land in kunnen. Die zijn dringend nodig in Jemen, waar een humanitaire crisis heerst. Door luchtaanvallen in de provincie Saada, een bolwerk van de Houthi’s, zijn de afgelopen dagen 70.000 mensen op de vlucht geslagen. Het staakt-het-vuren was een initiatief van Saoedi-Arabië. De Houthi’s stemden in.

Maar in de grensgebieden wordt nu nog hevig gevochten, meldt Al Jazeera. De Houthi’s zeggen raketten en mortieren te hebben afgevuurd op Saoedische steden. Saoedi-Arabië vuurde meer dan 150 raketten af op de gebieden Saada en Hajjah. Ook zijn nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd tegen de Houthi’s, die worden gesteund door Iran.

Volgens zeventien internationale hulporganisaties zijn vijf dagen niet genoeg om Jemen van goederen te voorzien. Er zijn ernstige voedsel- en medicijntekorten.