Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Loog het Witte Huis over dood Bin Laden? Twijfels over nieuwe theorie

In de Situation Room kregen Obama en zijn veiligheidsteam in 2011 live updates over de operatie die tot de dood van Bin Laden leidde.
In de Situation Room kregen Obama en zijn veiligheidsteam in 2011 live updates over de operatie die tot de dood van Bin Laden leidde. AFP / Pete Souza

Heeft de gelauwerde Amerikaanse journalist Seymour Hersh weer een grote primeur te pakken of overspeelt hij zijn hand? In een lange reconstructie in de London Review of Books wijst Hersh op tal van gaten en onwaarheden in de weergave van het Witte Huis van de operatie in het Pakistaanse Abbottabad, waarbij in mei 2011 Osama bin Laden werd gedood.

Zo zouden de Amerikanen niet alleen hebben gehandeld, zoals het Witte Huis claimt, maar zouden twee Pakistaanse generaals geweten hebben van de operatie. Ook zouden de Amerikanen Bin Laden niet getraceerd hebben via zijn koeriers, maar door 25 miljoen dollar te betalen aan een zogeheten ‘walk-in’, een Pakistaan die wist waar Bin Laden zat en de informatie prijsgaf aan het hoofd van de CIA in Islamabad in ruil voor een passende beloning.

De informant zou met zijn gezin naar Washington gesmokkeld zijn en nu voor de CIA werken. Ook was er, anders dan het Witte Huis heeft voorgesteld, geen sprake van een overmeestering. Bin Laden zou ziek en verzwakt zijn geweest. De Witte Huis-versie van de operatie, concludeert Hersh, had “ook door Lewis Carroll” (van Alice in Wonderland, red.) geschreven kunnen zijn.

Hersh schrijft:

“This spring I contacted Durrani (een gepensioneerde Pakistaanse inlichtingenfunctionaris, red.) and told him in detail what I had learned about the bin Laden assault from American sources: that bin Laden had been a prisoner of the ISI at the Abbottabad compound since 2006; that Kayani and Pasha knew of the raid in advance and had made sure that the two helicopters delivering the Seals to Abbottabad could cross Pakistani airspace without triggering any alarms; that the CIA did not learn of bin Laden’s whereabouts by tracking his couriers, as the White House has claimed since May 2011, but from a former senior Pakistani intelligence officer who betrayed the secret in return for much of the $25 million reward offered by the US, and that, while Obama did order the raid and the Seal team did carry it out, many other aspects of the administration’s account were false.

‘When your version comes out – if you do it – people in Pakistan will be tremendously grateful,’ Durrani told me.

Kritiek

Maar opmerkelijk is, dat Hersh’ zijn verhaal niet zoals gebruikelijk in The New Yorkerpubliceert, maar in de London Review of Books, waar eerder zijn zeer omstreden stuk over de betrokkenheid van Turkije bij de gifgasaanval in Syrië verscheen. Onder meer The Guardian plaatste er vele kanttekeningen bij. Wees The New Yorker dit Osama-stuk af? Want nog opmerkelijker is dat Hersh - tegen elke journalistieke regel in - slechts één anonieme bron opvoert, een “gepensioneerde hoge inlichtingenfunctionaris.”

Twitter avatar 2AlinaSarwar Alina Sarwar just one question to you and Mr #Hersh where is the body? hersh cud do propaganda all he wants bt he needs to show proof #HershConspiracy
Twitter avatar DanKaszeta Dan Kaszeta Since Seymour Hersh is issuing new silly theories about recent history, it is worth re-visiting the last few episodes of his nonsense.
Twitter avatar Ediwriter Paul Brill Na miskleun over Syrische gifgasaanval mag Seymour Hersh nu wel heel zeker zijn van zijn zaak: http://t.co/FBOgPi8zLB
Twitter avatar KarlreMarks Karl Sharro I’m not saying Seymour Hersh’s Bin Laden story is not correct but it does sound like something out of Homeland.

Lees het hele verhaal van Seymour Hersh, ‘The Killing of Osama bin Laden’, bij de London Review of Books. Leestijd: ongeveer 45 miniuten.