Iets in je uppie doen is veel leuker dan je denkt

Alleen op vakantie gaan, uit eten, in de kroeg zitten of in de bioscoop? De meeste mensen ondernemen dingen liever samen met hun partner of met vrienden dan in hun eentje. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen denken dat ze het niet leuk vinden iets alleen te doen. Maar dat blijkt onterecht.

‘Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest’, zo luidt een oud spreekwoord. Dat lijkt ook van toepassing op het doen van dingen in je uppie. We zijn er bang voor, gaan niet uit, of gaan zelfs naar een speciaal restaurant om geen starende blikken te hoeven krijgen. Maar het is allemaal onnodig.

Twee onderzoekers van de Universiteit van Maryland onderzochten waarom we liever met anderen naar de film gaan of een restaurant dan alleen. Het bleek dat we voortdurend denken dat we ons niet zullen vermaken als we niet met vrienden zijn. En dus besluiten we dan maar thuis te blijven, zegt Rebecca Rattner, een van de onderzoekers, in een interview met The Washington Post:

“Maar de grap is dat mensen het waarschijnlijk veel meer naar hun zin hebben als ze erop uit gaan.”

In het onderzoek werden 86 mensen van te voren ondervraagd om zich voor te stellen alleen naar de winkel te gaan, de bios of een restaurant. Vervolgens werd ze gevraagd die activiteiten ook te ondernemen in hun eentje en samen met anderen. Uit de experimenten bleek vervolgens dat ze zich alleen prima hadden vermaakt, veel meer dan ze van tevoren hadden verwacht.

Knipsel
Nog opvallender: iets samen met anderen doen bleek minder leuk te zijn dan de proefpersonen zich van te voren hadden ingebeeld. We blijken de pret met onszelf dus te onderschatten en het plezier met anderen te overschatten.

Buzzfeed filmde even hoe het eruit ziet als je dan iets alleen doet:

No offense, maar in zo’n filmpje ziet het er niet echt aantrekkelijk uit. En dat is dan ook het andere waar we ons vooral druk over maken. Terwijl wij zelf geen stigma plakken op mensen die alleen op een terras zitten, denken we dat anderen ons wel niet sociaal, zonderling of zielig zullen vinden als we alleen zijn.

En dat hangt weer samen met een andere menselijke neiging: we overschatten de mate waarin we denken interessant te zijn voor anderen. Dat wordt ook wel het spotlight-effect genoemd, schreef NRC eerder:

Mensen hebben vaak ten onrechte het gevoel dat ze sociaal in de schijnwerpers staan. Daar berust ook de illusie van de bad hair day op. Illusie, want niemand ziet het als je haar nét iets anders valt dan anders. Je bent zelf de enige die vaak genoeg van dichtbij naar je eigen gezicht kijkt om zoiets futiels op te merken. De meeste mensen zien het niet eens als je naar de kapper bent geweest.

Kortom, de paden op, de lanen in met jezelf. Probeer het, laat zelfs je mobiel eens thuis, kijk naar andere mensen. Doe zoals deze filmmaker en dichteres Tanya Davis doet bijvoorbeeld. Het is gewoon een beetje een kwestie van oefenen (zie deze wiki).