Hakenkruis op deur Kabinet van de Koning

Het hakenkruis op de deur van het Kabinet van de Koning wordt afgeplakt.
Het hakenkruis op de deur van het Kabinet van de Koning wordt afgeplakt. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De deur van het Kabinet van de Koning in Den Haag is beklad met een hakenkruis. De swastika werd vanochtend ontdekt en is direct afgeplakt, zegt een woordvoerder van de politie. De politie vermoedt dat de graffiti afgelopen nacht is aangebracht en doet momenteel onderzoek naar de daders.

De rijksorganisatie die de koning ondersteunt in “de uitoefening van zijn constitutionele werkzaamheden” is gevestigd aan de Korte Vijverberg, in de buurt van het Binnenhof. In de omgeving hangen veel bewakingscamera’s, zegt de politiewoordvoerder, maar het is nog onduidelijk of daar iets op te zien is. Het Kabinet van de Koning gaat onder meer over de contacten tussen de koning en de overige leden van de regering en bereidt jaarlijks honderden bezoeken, ontvangsten, gesprekken en beëdigingen door de koning voor.

Vervolging #fuckdekoning

Vorige week werd het Paleis op de Dam in Amsterdam beklad met de tekst ‘Fuck de Koning’. De gemeente Amsterdam heeft de tekst direct verwijderd.

De leus werd door een onbekend persoon op het gebouw geschilderd in de nacht nadat bekend was geworden dat het Openbaar Ministerie activist Abulkasim Al-Jaberi zou vervolgen voor het roepen van “Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis” tijdens een demonstratie. Na een storm van kritiek trok het OM de dagvaarding voor 27 mei in. Het besluit tot vervolging wordt nu heroverwogen.

Al Jaberi werd op 16 november 2014 aangehouden. Hij deed zijn volgens artikel 111 uit het Wetboek van Strafrecht strafbare uitlatingen tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet die in Amsterdam tegelijk met de intocht van Sinterklaas werd gehouden.

De politie in Den Haag vindt het te vroeg om te zeggen of er een verband is tussen de gebeurtenissen van vorige week en de bekladding van het Kabinet van de Koning.

Lees verder uit NRC en op nrc.nl: Wat wel mag en wat niet is niet altijd even helder (€) en Een dag #fuckdekoning. De gebeurtenissen op een rij