‘Griekenland betaalt IMF, nog geen akkoord met eurogroep verwacht’

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis arriveert bij de vergadering van de Europese ministers van Financiën in Brussel.
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis arriveert bij de vergadering van de Europese ministers van Financiën in Brussel. Foto EPA/ Stephanie Lecocq

Griekenland heeft vandaag 750 miljoen euro rentelasten betaald aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat meldde persbureau Reuters vanmiddag op basis van bronnen binnen het Griekse ministerie van Financiën.

Met de betaling voldoet de Griekse overheid een dag te vroeg aan haar verplichting ten opzichte van het IMF. Er werd met spanning uitgekeken naar de betaling van deze week.

Vanochtend legden we uit hoe de economische stand van zaken rond Griekenland is.

Griekse schatkist raakt leeg

Doordat Griekenland al maanden geen noodkredieten van de eurolanden en het IMF heeft ontvangen dreigt de Griekse schatkist leeg te raken.

Voordat een nieuwe lening van 7,2 miljard euro aan Griekenland wordt overgemaakt, moet de Griekse regering de andere eurolanden zien te overtuigen van haar wil om verdere economische hervormingen door te voeren.

Eurolanden voorzichtig positief

Tijdens het beraad van de ministers van Financiën, verzameld in de eurogroep, is vandaag gepraat over de situatie in Griekenland. In een gezamenlijke verklaring laten de eurolanden weten voorzichtig positief te zijn over de voortgang in de onderhandelingen met Griekenland over hervormingen in ruil voor financiële steun.

Meer tijd en inzet zijn noodzakelijk om alle verschillen te overbruggen en zo tot een akkoord te komen, klinkt het in Brussel na afloop van de eurogroep.In de verklaring staat:

“We merken dat de reorganisatie en meer stroomlijning van de werkafspraken een versnelling mogelijk hebben gemaakt en hebben bijgedragen aan een meer inhoudelijke discussie.”

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem sprak over “meer efficiëntie”.

“We maken nu sneller vooruitgang.”