Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘Goudse’ stopt op termijn met levensverzekeringen

De middelgrote verzekeraar Goudse Verzekeringen gaat op termijn stoppen met zijn levensverzekeringactiviteiten. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het Financieele Dagblad vandaag.

Reden is de algehele malaise op de markt voor levensverzekeringen. Er worden steeds minder van dit soort producten verkocht, mede als gevolg van de woekerpolisaffaire. Daarnaast leveren levensverzekeringen verzekeraars vrijwel niets meer op. Verzekeraars beleggen de premies, maar de rente is momenteel extreem laag, als gevolg van het beleid van de ECB.

De Goudse is een van de eerste grote verzekeraars die deze stap zet. Veel verzekeraars hebben last van de lage rente. Toezichthouder DNB heeft zich daarom bezorgd getoond over de toekomst van levensverzekeraars. DNB noemt de lage rente „een gevaar voor de stabiliteit” van de branche.

De verkoop van levensverzekeringen is traditioneel een belangrijke activiteit voor de Goudse. De levensverzekeringentak levert de grootste bijdrage aan de winst. Het bedrijf, met een balans van bijna 3 miljard euro, boekte vorig jaar 33 miljoen winst, 17,5 procent minder dan het jaar ervoor.

De woordvoerder benadrukt dat de levensverzekeringtak niet per direct in de verkoop wordt gedaan, maar dat die in principe langzaam moet worden afgebouwd. Wel zal er periodiek gekeken worden naar eventuele geïnteresseerden voor een overname.