Duizend Rohingya bootvluchtelingen arriveren in Maleisië

Meer dan duizend bootvluchtelingen zijn gearriveerd in Maleisië.
Meer dan duizend bootvluchtelingen zijn gearriveerd in Maleisië. Foto EPA / STR

Drie boten met aan boord meer dan duizend vluchtelingen van de Rohingya-minderheid uit Birma en Bangladesh zijn aangekomen in Maleisië. De vluchtelingen zijn midden in de nacht ter hoogte van het eiland Langkawi van boord gegaan, meldt persbureau Reuters.

Een van de drie boten is door de mensensmokkelaars achtergelaten in de ondiepe wateren, omdat het schip vastgelopen was volgens de lokale autoriteiten.

Gisteren werd bekend dat er twee boten met vijfhonderd Rohingya zijn aangekomen in het westen van Indonesië. De in Birma vervolgde moslimminderheid is daar opgevangen door hulporganisaties.

Indringers

De Rohingya worden gezien als indringers uit Bangladesh die illegaal de grens zijn overgestoken, ook al wonen sommige families al eeuwen in het land. De afgelopen jaren is de groep regelmatig slachtoffer van aanvallen. Alles wijst op een dreigende genocide, concludeerde een Amerikaanse onderzoeksmissie vorig jaar.

Het heeft ertoe geleid dat er een grote exodus op gang is gekomen van Rohingya die vluchten naar omliggende landen zoals Maleisië en Thailand. Al meer dan 100.000 Rohingya zouden Birma zijn ontvlucht. Dat gebeurt veelal per boot via mensensmokkelaars die de vluchtelingen eerst maandenlang op zee opsluiten.

Lees ook in NRC Handelsblad: De vlucht van dertig Rohingya eindigt in een Thais junglegraf (€)