‘Door Nederland opgeleide agenten vechten tegen Talibaan in Kunduz’

AFP / Nasir Waqif
AFP / Nasir Waqif Afghaanse soldaten tijdens de strijd met de Talibaan in Kunduz.

Afghaanse agenten die door Nederlanders zijn opgeleid, vechten mee tegen de Talibaan in Kunduz, ondanks afspraken met Den Haag dat ze alleen politietaken zouden uitvoeren.

Dat meldde Nieuwsuur gisteravond. In het programma waren beelden van vechtende agenten te zien. De woordvoerder van de politie van Kunduz bevestigde dat agenten met het leger vechten tegen “opstandelingen”.

De Talibaan zijn vorige maand een offensief begonnen in de provincie Kunduz en rukken op naar de gelijknamige hoofdstad.

Toen de besluitvorming over de politietrainingsmissie in 2010/2011 moeilijk verliep aan het Binnenhof, drong Nederland er bij de Afghaanse regering op aan toe te zeggen dat door Nederlanders opgeleide agenten niet zouden worden ingezet voor militaire gevechtshandelingen. Op die manier moest het draagvlak voor de missie in de Tweede Kamer worden vergroot.

Meerderheid dankzij voorwaarden

Dankzij bekritiseerde aanvullende voorwaarden kreeg het minderheidskabinet van VVD en CDA onder leiding van premier Rutte begin 2011 een meerderheid in de Tweede Kamer om opnieuw militairen naar Afghanistan uit te zenden. Eén van de eisen van toenmalig GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap was dat Afghaanse politieagenten die door Nederlanders werden getraind, onder geen beding mochten worden ingezet voor gevechtstaken.

Uiteindelijk werden in de 2,5 jaar dat Nederland aanwezig was 410 agenten opgeleid. Het ging hier om trainingen van 8 weken. Ook kregen 139 onderofficieren een opleiding.