De repetitie van Trijntje staat online, maar Nederland praat over #dejurk

Vandaag kwamen de eerste video’s van de repetitie van zangeres Trijntje Oosterhuis voor het Eurovisie Songfestival 2015 online. Maar Nederland interesseerde zich meer voor haar jurk dan voor haar zangkunsten, zo bleek op Twitter (#songfestival). Nrc.nl sprak met de makers. “Ik vind het passend om een statement te maken op het internationale podium.”

Screenshot Eurovision Song Contest / YouTube
Screenshot Eurovision Song Contest / YouTube

Vandaag kwamen de eerste video’s van de repetitie van zangeres Trijntje Oosterhuis voor het 60e Eurovisie Songfestival 2015 online. Maar Nederland interesseerde zich meer voor haar jurk dan voor haar zangkunsten, zo bleek op Twitter (#songfestival en #dejurk).

Het kledingstuk, dat speciaal voor Trijntje is gemaakt, heeft de makers zo’n zes weken gekost. De jurk is gemaakt van diepzwarte wollen mousseline en de gehele binnenkant is bezet met Swarovski-stenen. Het diep uitgesneden decolleté trekt onmiddellijk de aandacht. Wie beter kijkt, ontdekt aan de achterzijde een opengewerkt sterfiguur.

Bekijk hier een backstagefilmpje van Trijntje bij het Eurovisie Songfestival.

wisselende reacties

De reacties variëren van “Trijntje Openhuis” tot “spannend en gewaagd” en “heel erg Game of Thrones”. Wat vinden de makers daar eigenlijk van? Nrc.nl sprak vlak na de repetitie met Tycho Boeker, die de jurk ontwierp, en stylist Ruud van der Peijl, die beslist wat Trijntje draagt tijdens het Songfestival in Wenen. “Ik vind het passend om een statement te maken op het internationale podium.”

Hoe ontstond het idee voor deze jurk?
Boeker:

“Ik heb wel vaker kostuums voor Trijntje gemaakt. We wilden nu iets anders doen, dus geen ruches, geen kantjes. Het basisidee hadden we vrij snel gevonden: het zou voornamelijk silhouet zijn. Dat is het sterke, heel simpel, geen afleiding, alleen focus op het optreden.”

Geen afleiding? De jurk trekt anders flink de aandacht.
Boeker:

“Ik vind het een simpel en helder ontwerp. Natuurlijk is er commentaar, dat het te bloot is bijvoorbeeld. Maar je wilt ook een mooi beeld neerzetten. Een prikkelend beeld. Dan hebben mensen er in elk geval een mening over. We wilden iets doen waar we als creatief team tevreden over zijn.”

Dus het maakt niet uit wat Nederland vindt?
Boeker:

“Een mening is vaak vluchtig. Het wordt snel geroepen en op Twitter gegooid. Mensen moeten niet vergeten dat we er daadwerkelijk over hebben nagedacht. En trouwens: het stadium dat een jurk netjes moet zijn, zijn we toch wel gepasseerd?”

Van der Peijl:

“Het is niet te kinderachtig, zeker niet te calvinistisch Nederlands. Het is heel chic. Een heel nette jurk die heel diep uitgesneden is.”

Wat is de gedachte achter het decolleté?
Boeker:

“Ten eerste: we vonden het allemaal mooi. Ten tweede: Trijntje gooit met dit nummer haar hart open. Dat is wat het decolleté symboliseert. En wat haar billen betreft: je weet vooraf dat daar veel over te doen is. Nu geven we mensen iets om over te praten. Je ziet de voor- en achterkant toch niet tegelijkertijd, het is leuk als er ook nog iets gebeurt aan de achterkant.”

Van der Peijl:

“Je ziet die stenen schitteren, als een soort hidden treasure. Ik vind het passend om een statement te maken op het internationale podium.”

Wat als de jurk scheurt? Hebben jullie dan een reserve-exemplaar liggen?
Boeker:

“Dan vrees ik dat er iemand in het vliegtuig naar Wenen moet.”

kleding op het songfestival

Critici klagen al decennia over de kwaliteit van de nummers op het Eurovisie Songfestival, dat voor veel deelnemers meer draait om het spektakel dan om de muziek. Uitzinnige outfits horen daarbij: een nummer hoor je immers maar drie minuten, dus moet je alles uit de kast trekken.

In 1997 bedacht fanwebsite House of Eurovision de Barbara Dex Awards, een jaarlijkse prijs voor de slechtst geklede artiest. De prijs is genoemd naar een Belgische zangeres die tijdens haar optreden in 1993 een weinig flatteuze, zelfgemaakte jurk droeg. Edwin van Thillo, eigenaar van de website, zei eerder tegen CNN:

“Haar liedje was niet slecht, maar haar optreden werd overschaduwd door die verschrikkelijke zelfgemaakte jurk. Het resultaat was dat ze laatste werd.”

Hier de eerdere winnaars van de Barbara Dex Awards op een rij.

De nederlandse deelname

Trijntje gaat Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Wenen. Ze noemde het “extra spannend” omdat haar voorgangers Ilse DeLange en Waylon als The Common Linnets vorig jaar tweede werden. Het liedje dat Oosterhuis zal zingen, Walk Along, is mede geschreven door Anouk. De twee werkten al samen voor Oosterhuis’ album Wrecks We Adore uit 2012. Anouk zelf deed twee jaar geleden mee aan het Songfestival en werd toen negende met Birds.

Het nummer van Trijntje.