Arrestatiebevel tegen Assange blijft van kracht

Assange spreekt de media toe vanaf het balkon van de ambassade, in Londen 2012.
Assange spreekt de media toe vanaf het balkon van de ambassade, in Londen 2012. ANP / EPA / Facundo / Arrizabalaga

Het Zweedse Hooggerechtshof heeft het verzoek van WikiLeaks-oprichter Julian Assange om zijn arrestatiebevel te laten vallen, afgewezen. Hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik.

Een van de vijf rechters had een afwijkende mening en pleitte ervoor het bevel te laten vallen. De advocaat van Assange liet persbureau Reuters weten “teleurgesteld” te zijn.

Assange (43) zit al sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Zodra hij één voet buiten die deur zet, wordt hij gearresteerd en uitgeleverd aan Zweden. Zweden wil hem ondervragen over de misbruikzaken. Het uitleveringsverzoek stamt uit 2010.

Assange ontkent de beschuldigingen; volgens hem zijn ze politiek gemotiveerd. Hij denkt dat Zweden hem zal uitleveren aan de VS, waar hij kan worden berecht voor een van de grootste informatielekken uit de Amerikaanse geschiedenis.

Assange mogelijk in Londen verhoord

De Zweedse openbaar aanklager heeft vorige maand aangeboden Assange in Londen te ondervragen; al jaren een wens van Assange. De aanklager wilde dat aanvankelijk niet, omdat dat ten koste zou gaan van de kwaliteit van de ondervraging. Maar omdat de kans een aanklacht in te dienen in augustus verjaart, accepteert zij “dergelijke onvolkomenheden”.

Bijna een jaar geleden zei Assange op een persconferentie dat hij de ambassade “snel” zou verlaten.

Bekijk deze tijdlijn over de zaak Assange van de BBC.

Lees welke vijf landen een rol spelen in de patstelling rond Assange.