Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Advocaat trekt ‘richtinggevende’ bed-bad-brood-zaak in

Een uitgeprocedeerde asielzoeker leest de koran op zijn kamer in de zogeheten Vluchthaven in 2014.
Een uitgeprocedeerde asielzoeker leest de koran op zijn kamer in de zogeheten Vluchthaven in 2014. Foto ANP / Evert Elzinga

De advocaat van een groep vluchtelingen in Amsterdam heeft een rechtszaak over de bed-bad-brood-kwestie bij de Raad van State ingetrokken. Hij deed dit na een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam, afgelopen vrijdag, waarin is bepaald dat de gemeente verantwoordelijk is voor het aanbieden van de basisvoorzieningen.

Advocaat Pim Fischer trad op namens zes uitgeprocedeerde asielzoekers die waren ondergebracht in de Vluchthaven in Amsterdam, een experiment van de verantwoordelijk staatssecretaris en de gemeente Amsterdam, zegt politiek redacteur bij NRC Christiaan Pelgrim. Toen het experiment voorbij was, kwamen de asielzoekers weer op straat te staan.

Zaak was “richtinggevend” voor kabinet

Fischer probeerde via twee rechtszaken om opvang af te dwingen. Hij begon zowel een zaak tegen de staatssecretaris van Asiel, waarvan vandaag het hoger beroep diende bij de Raad van State. En hij procedeerde tegen de gemeente Amsterdam. In die laatste zaak kwam vrijdag een uitspraak van de rechtbank: die stelde de advocaat in het gelijk. Amsterdam moet opvang bieden aan de uitgeprocedeerde asielzoekers, ook al werken ze niet mee aan hun terugkeer. Door het succes in deze zaak, was de zaak tegen de staatssecretaris niet meer nodig.

Het kabinet had de rechtszaak bij de hoogste bestuursrechter bestempeld als “richtinggevend” voor het beleid, zegt Pelgrim. Een vonnis van de Raad van State over wie er verantwoordelijk is voor de vluchtelingen, zou invloed kunnen hebben op het beleid. Nu de zaak is ingetrokken, is het nog onduidelijk welke uitspraak in Den Haag wordt gezien als “richtinggevend”. Mogelijk is dat een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter op het gebied van sociale rechten. Die zal zich binnenkort moeten bepalen of gemeenten eisen mogen stellen aan de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.

De bed-bad-brood-kwestie is een gevoelig punt in de coalitie van VVD en PvdA. Het kabinet overleefde vorige maand ternauwernood een crisis die uitbrak over de interpretatie van een dubbelzinnige uitspraak van de Raad van Europa. De crisis werd bezworen met een akkoord dat fel is bekritiseerd door gemeenten. Er staat in dat alleen de vijf grote steden nog onderdak mogen bieden aan illegalen. Nu gebeurt dat in ruim twintig gemeenten.

Gemeenteraadsleden uit het hele land lieten na het akkoord weten zich niet neer te leggen bij de kabinetsafspraken. Het riep de vraag op, op welke gemeenten de afspraken van toepassing zijn. Wij hebben het voor je op een rij gezet:

Lees verder in NRC: Druk is het niet bij bed-bad-brood en Coalitie gered, nu de uitwerking nog (€)