Terugkijken: oud-Provo’s aan het woord in documentaire van Willy Lindwer

“De openbare orde moet voortdurend verstoord worden.” Hans Metz, 70, behoorde vroeger tot de kerngroep van Provo. Vanavond was hij te zien in de documentaire Rebelse stad: Provo in Amsterdam, over de opkomst en ondergang van Provo.

“De openbare orde moet voortdurend verstoord worden.” Hans Metz, 70, behoorde vroeger tot de kerngroep van de jongerenbeweging Provo, die vijftig jaar geleden werd opgericht. Vanavond was hij te zien in de documentaire Rebelse stad: Provo in Amsterdam. De docu vertelt het verhaal van de opkomst en ondergang van Provo: een protestbeweging die met ludieke anarchistische acties probeert het leven van de autoriteiten zuur te maken. Kijk de film hier terug.

Provo is in 1965 opgericht door Roel van Duijn, die van school werd gestuurd wegen anti-atoombomacties, en Rob Stolk. Kort daarna sloot ook de charismatische kunstenaar Robert Jasper Grootveld zich aan. Regisseur en ooggetuige Willy Lindwer laat in de film verschillende betrokkenen en oud-Provo’s aan het woord over de hectische tijd.

Lees ook: Het grote raadsel dat Provo heette, een recensie van de docu (€)

Geïnterviewden vertellen over het spel met de autoriteiten en voorbereidingen op de acties tegen het huwelijk van prinses Beatrix en Claus op 10 maart 1966.

“Weet je wat, we verspreiden het gerucht dat we lsd in het drinkwater gaan doen.”

ongemakkelijk gevoel

Brigit Kooijman sprak voor NRC Handelsblad met oud-Provo Hans Metz (€). Bij de herdenkingen van vijftig jaar Provo bekruipt hem een ongemakkelijk gevoel, zei hij. Provo is “ingelijfd bij de geschiedenis, maar heeft nog veel te weinig bereikt.”

“Honger en oorlog zijn de wereld nog steeds niet uit, en zo lang bloggers als de Saoediër Raif Badawi in de gevangenis terecht komen, zijn we ook op het gebied van vrije meningsuiting nog heel ver van huis. Met provo wilden we de openbare orde verstoren, dat is destijds gelukt. Maar de openbare orde moet voortdurend verstoord worden.”

Metz was het lang niet altijd eens met oprichter Roel van Duijn, zo vertelt hij in het interview. Zo vond Van Duijn dat ze zich moesten richten op jongeren, studenten en kunstenaars - het ‘provotariaat’ - en dat ze niets van arbeiders hoefden te verwachten, omdat die zich door de stijgende welvaart aan het consumentisme hadden overgeleverd.

“Dat was naar mijn idee veel te kort door de bocht”, zei Metz. “Maar we vonden elkaar in onze afkeer van het establishment en de autoriteiten. En ik was allang blij dat er iets gebeurde!”

Lees ook: Provo heeft nog veel te weinig bereikt, het interview met Metz (€)

Deel één van de documentaire Rebelse stad van Willy Lindwer werd vanavond uitgezonden op NPO 2 om 20.25 uur. Deel twee is volgende week op 18 mei te zien. Muziek is van de jonge Amsterdamse band The Silverfaces.