Zwarte dozen neergestorte Airbus gevonden - tests met A400M-toestel gaan door

De zwarte dozen van de Airbus A400M, die gisteren is gecrasht in het Spaanse Sevilla, zijn gevonden. Intussen blijft Airbus doorgaan met testvluchten met A400M-toestellen, tenzij er bewijs wordt gevonden dat het noodzakelijk maakt te stoppen. De volgende vlucht staat dinsdag gepland.

Een Airbus A400M, een militair vliegtuig.
Een Airbus A400M, een militair vliegtuig. Foto EPA / Airbus

De zwarte dozen van het militair transportvliegtuig dat gisteren is gecrasht in het Spaanse Sevilla zijn gevonden en worden nu onderzocht, schrijft persbureau ANP. De dozen moeten duidelijkheid geven over de oorzaak van het ongeluk.

Het vliegtuig, dat besteld was door het Turkse leger, maakte een testvlucht en stortte kort na het opstijgen neer, anderhalve kilometer van het vliegveld van Sevilla. Daarbij kwamen vier van de zes bemanningsleden om het leven. De andere twee zijn zwaargewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis. De inzittenden werkten voor vliegtuigbouwer Airbus.

Het vliegtuig is dan ook een Airbus A400M, het grootste propellervliegtuig ter wereld. Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, België en Luxemburg besloten het toestel te laten bouwen. De productie begon in 2011. De Spaanse overheid bestelde 27 toestellen, waarvan de eerste in 2016 zou worden geleverd. Nu zouden de gebouwde toestellen aan de grond blijven tot er meer duidelijkheid is over de oorzaak van de crash.

Update 19.43 uur: Airbus blijft doorgaan met testvluchten met A400M-toestellen, tenzij er bewijs wordt gevonden dat het noodzakelijk maakt te stoppen. Dat meldt het bedrijf aan persbureau Reuters. De volgende vlucht vertrekt dinsdag vanuit Toulouse, Frankrijk.

Een video van de crash.