Foutje kost Verstappen WK-punt, Rosberg wint in Spanje

Max Verstappen vocht lange tijd voor een plekje in de top tien maar zag enkele ronden voor het einde een WK-punt uit zicht verdwijnen.
Max Verstappen vocht lange tijd voor een plekje in de top tien maar zag enkele ronden voor het einde een WK-punt uit zicht verdwijnen. AFP / Tom Gandolfini

Max Verstappen is vanmiddag bij de grand prix van Spanje net buiten de punten geëindigd. De vijfde race van het seizoen werd gewonnen door Nico Rosberg die zijn Mercedes vanaf pole position beheerst naar de winst stuurde.

Verstappen beleefde een goede start waarbij hij zijn teammaat Carlos Sainz Jr. direct verschalkte, maar Ferrari’s Kimi Raikkonen zette druk op de jonge Nederlander en haalde hem in. Niet lang daarna zakte Vertappen verder weg. In het verloop van de eerste helft van de race bleek de Renault - die dit keer wel heel bleef - achterin zijn Toro Rosso vermogen tekort te komen om die mooie kwalificatietijd van gisteren te verzilveren.

Terwijl Rosberg afstand nam van teamgenoot Lewis Hamilton - die voor zich ook nog Sebastian Vettel (Ferrari) moest dulden - vocht Verstappen na zijn tweede en laatste pitstop om binnen de top tien en dus kans op WK-punten te blijven. Dit lukte uiteindelijk net niet: Sainz, op versere banden dan zijn teamgenoot, stak de Nederlander drie ronden voor het einde voorbij. Max maakte kort voordien een remfoutje bij de chicane waardoor de Spanjaard in positie kwam om te passeren.

Rosberg loopt door zijn zege in een verder weinig enerverende grand prix zeven punten in op Hamilton, die op een aantal van 111 staat. De Duitser vergroot tevens zijn marge op de nummer drie in het WK-klassement, Vettel. Over twee weken strijkt het Formule 1-circus neer in Monaco.

De race in bulletpoints, tweets en Vines

De grand prix van Spanje op het Circuit de Catalunya werd vanmiddag verreden over 66 ronden. Hier in vogelvlucht de race van Max Verstappen.

 • De start: Verstappen start vanaf P6 en pakt na de start direct een plek af van teammaat Carlos Sainz. Bij het passeren van start-finish na de eerste ronde ligt Max echter nog steeds zesde omdat de Ferrari van Kimi Raikkonen een maatje te groot blijkt.
 • Ronde 4: Het gebrek aan topsnelheid van de Renault achterin de Toro Rosso kost Max een plek. Felipe Massa prikt zijn Williams-Mercedes aan het einde van het rechte stuk met gemak voorbij de 17-jarige Limburger
 • Ronde 8: De Toro Rosso’s zijn duidelijk afgesteld op het bochtige gedeelte van de baan. Pastor Maldonado zet Max onder druk en na enkele ronden buigt hij op het rechte stuk voor de Lotus-Mercedes. Sainz ligt elfde, Max heeft nu P8.
 • Ronde 11: En voor de derde keer wordt het rechte stuk Max fataal, maar Daniel Ricciardo verslikt zich in de weerstand van de Nederlander en mist de eerste bocht.
  Kort hierna maakt Verstappen zijn eerste pitstop en stapt over naar de harde band. Hij valt hierdoor voorlopig terug naar P12.
 • Ronde 21: De race-afstelling van Toro Rosso én de keuze om als vrijwel enige na de eerste pitstop de verplichte overstap te maken op de harde band met minder grip pakken niet goed uit. Vooralsnog zijn de fraaie startposities 5 en 6 omgezet in P9 voor Max en P11 voor Sainz, die zich beklaagt via de boordradio:

  “OK guys, this is clearly not a race tyre.”

 • Ronde 23:Max moet zich toch behoorlijk machteloos voelen. De Renault blijft vooralsnog eens heel, maar qua vermogen is het vandaag inferieur te noemen. Daniil Kvyat in de Red Bull pakt P9:
 • Ronde 28: Terwijl Sainz serieuze dreiging vormt aan het adres van Max om de laatste plek die recht geeft op WK-punten, is een andere coureur die voor thuispubliek rijdt klaar. Fernando Alonso moet z’n McLaren-Honda in de pit parkeren: remproblemen. De Wereldkampioen van 2005 en 2006 lag roemloos 14e.
 • Ronde 33: Hoe is het vooraan? Nico Rosberg leidt al vanaf de start met Sebastian Vettel op enige afstand achter hem. Lewis Hamilton probeert nu, halverwege de race, met een alternatieve pitstop-strategie de tweede plek van Vettel over te nemen. De wereldkampioen is direct 2,5 seconde per ronde sneller, maar heeft hij ook een pitstop meer nodig dan de Duitser?
 • Ronde 39: Tweede pitstop voor Max Verstappen en in principe is dat ook z’n laatste van de middag. Hij valt tijdelijk terug naar P15 nadat hij de aanval van Sainz in de afgelopen tien ronden overtuigend weet af te slaan.
 • Ronde 45: Na een gevecht met onder meer de Force India van Nico Hulkenberg is Verstappen doorgestoten naar P11. Niet ver achter hem Sainz. Max heeft WK-punten weer in zicht en profiteert dan enkele ronden later van een pitstop van een concurrent:
  Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen Max is flying at the moment, 1:31.896 and he is on P10 on the hard tyre.
 • Ronde 52: Met een klein kwart van de grand prix nog te gaan duikt Hamilton de pit in. Rosberg schuift zodoende weer door naar de leidende positie, maar zijn teammaat heeft zodanig hard gereden dat hij Vettel duidelijk verschalkt heeft voor de tweede plek. Kan Hamilton op vers rubber nog een bedreiging vormen voor Rosberg?
 • Ronde 56: Met nog tien ronden te gaan wordt het billenknijpen voor Max. Kvyat loopt verder van hem weg dus P10 is het maximaal haalbare, maar achter hem loopt Sainz op hem in.
 • Ronde 64: Max heeft juist knap een betere job gedaan bij het inhalen van achterliggers en pakt tijd op Sainz, maar hij verremt zich waardoor de Spanjaard met behulp van DRS P10 afpakt. Weg WK-punt.
 • Ronde 66: Kort voor Rosberg als eerste over de meet komt, raakt Sainz de Red Bull van Kvyat in de strijd voor P9. Het wordt afwachten of Sainz die plek moet teruggeven of misschien nog zwaarder bestraft wordt waardoor Verstappen misschien toch nog de tiende plek krijgt toegewezen.
  Twitter avatar F1 Formula 1 Stewards decide to take no further action over Sainz/Kvyat last-lap incident >> http://t.co/bDLmfD7lbD #SpanishGP http://t.co/3HN2dZeYic

De stand in het WK:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 111 pnt (+18)
2. Nico Rosberg (Mercedes) 91 pnt (+25)
3. Sebastian Vettel (Ferrari) 80 pnt (+15)
4. Kimi Raikkonen (Ferrari) 52 (+10)
5. Valtteri Bottas (Williams) 42 (+12)

10. Carlos Sainz Jr. 8 (+1)
12. Max Verstappen 6