Tyfoon Noul bereikt noordoosten Filippijnen, gaat richting Japan

De tyfoon Noul heeft vanmiddag het noordoostelijke punt van de Filippijnen bereikt, met windstoten tot 220 kilometer per uur. Autoriteiten waarschuwden voor aardverschuivingen en riepen inwoners van kustplaatsen op te evacueren naar veiliger terrein.

Janet Kuit, lid van het Nederlandse zoekteam met speurhonden, zocht naar vermiste personen in de stad Tacloban op de Filipijnen, vlak na de tyfoon Haiyan (archieffoto november 2013).
Janet Kuit, lid van het Nederlandse zoekteam met speurhonden, zocht naar vermiste personen in de stad Tacloban op de Filipijnen, vlak na de tyfoon Haiyan (archieffoto november 2013). Foto ANP / Dennis M. Sabangan

De tyfoon Noul heeft vanmiddag het noordoostelijke punt van de Filippijnen bereikt, met windstoten tot 220 kilometer per uur, schrijft persbureau Reuters. Autoriteiten waarschuwden voor aardverschuivingen en riepen inwoners van kustplaatsen en bergachtige gebieden op te evacueren naar veiliger terrein. Zo’n 2.500 mensen zoeken hun heil in opvangcentra elders in het land.

Er zijn nog geen slachtoffers of schadegevallen gemeld. Wel is in Tuguegarao (maps), een stad met zo’n miljoen inwoners, de stroom uitgevallen. Weerbureaus waarschuwden voor 1,6 meter hoge golven bij de kustgemeente Santa Ana en het eiland Palaui, waar 30.000 mensen wonen.

Verwacht wordt dat Noul in kracht afneemt nadat de tyfoon het land heeft bereikt, maar dat de storm wel sneller zal bewegen. De tyfoon zou afbuigen naar het noordwesten om dinsdag het zuiden van Japan te bereiken.

Twitter avatar weeronline weeronline.nl #Tyfoon #Noul / #Dodong trekt vandaag over noordoosten #Filipijnen. http://t.co/ZQLBm4RICf Daarna koers naar #Japan. http://t.co/5aUX7OoQC1

over de stormen

De Filippijnen worden elk jaar getroffen door zo’n twintig stormen en tyfoons. De sterkste tot nu toe, tyfoon Haiyan, kostte anderhalf jaar geleden aan meer dan 7.300 mensen het leven. In totaal werden veertien miljoen mensen getroffen door de ramp.

Bekijk de fotoserie: een jaar na de verwoestende tyfoon Haiyan.