Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Rebellen in Jemen stemmen in met humanitair bestand

Een jongetje houdt de nationale vlag vast tijdens een demonstratie tegen de luchtaanvallen in de hoofdstad Sana'a. Sinds de bombardementen zijn scholen en universiteiten gesloten in Jemen.
Een jongetje houdt de nationale vlag vast tijdens een demonstratie tegen de luchtaanvallen in de hoofdstad Sana'a. Sinds de bombardementen zijn scholen en universiteiten gesloten in Jemen. Foto EPA/Yahya Arhab

De Houthi-rebellen in Jemen stemmen in met een Saudisch voorstel voor een humanitair bestand van vijf dagen. Dat meldde een woordvoerder namens de Houthi-rebellen, bericht persbureau AFP.

De Houthi-opstandelingen lieten vanochtend vroeg doorschemeren achter een staakt-het-vuren te staan. Volgens een woordvoerder staat de groep open voor een “serieuze” wapenstilstand, zodat hulpgoederen weer het land in kunnen. De Houthi’s riepen ook op tot een dialoog onder leiding van de Verenigde Naties, om zo het conflict te kunnen beëindigen.

Saoedi-Arabië zei eerder dat het bereid is zijn luchtaanvallen tijdelijk te staken zodat humanitaire hulp het land in kan. De wapenstilstand moet dinsdagavond om 11 uur ingaan voor een periode van vijf dagen en kan verlengd worden als ook de Houthi’s de wapens neerleggen. Mocht Al-Qaeda het bestand breken dan zal het leger reageren.

Oud-president Saleh gebombardeerd

Onder leiding van Saoedi-Arabië voert de sunnitische coalitie al ruim vijf weken luchtaanvallen uit in Jemen met als doel de Houthi’s terug te dringen en de verdreven president Hadi terug aan de macht te brengen. De shi’itische rebellen hebben inmiddels hele delen van Jemen stevig in handen, waaronder hoofdstad Sana’a. De coalitie voerde ook vanmorgen weer bombardementen uit, ditmaal op de woning van de voormalige president Saleh. De voorganger van Hadi, die in 2012 afzwaaide wordt ervan verdacht samen te werken met de rebellen.

Het conflict heeft de afgelopen maand al meer dan 1400 mensenlevens geëist en 4325 gewonden veroorzaakt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Honderden families zijn door de luchtaanvallen het noorden ontvlucht, werd gisteravond duidelijk nadat de coalitie de hele provincie Sadaa bestookte.

Foto  EPA/Yahya Arhab

Inwoners van Sana’a vullen jerrycans met water. Door de bombardementen is de watertoevoer op verschillende plekken vernietigd. De inwoners hebben steeds meer last van een gebrek aan basisbehoeften zoals voedsel, water en gezondheidszorg. Foto EPA/Yahya Arhab

Aanvallen schenden internationaal recht

De VN-coördinator humanitaire zaken voor Jemen, de Nederlander Johannes van der Klaauw, heeft gisteren gezegd dat de coalitie met die bombardementen in bewoonde gebieden als Sadaa het internationaal recht schendt. Saoedi-Arabië had inwoners van de provincie opgeroepen het gebied te verlaten, maar Klaauw vindt dat onvoldoende.

“Door een volledig gouvernement tot doelwit te maken, lopen talloze burgers gevaar. Waarschuwen voor een aanstaande aanval ontslaat betrokken partijen niet van hun verplichting onder het internationaal recht om burgers te beschermen tegen letsel.”

Lees ook: Exodus die blijft groeien (€)