Raúl Castro ontmoet paus Franciscus

Paus Franciscus spreekt met de Cubaanse president Castro in een privéontmoeting.
Paus Franciscus spreekt met de Cubaanse president Castro in een privéontmoeting. Foto AFP/Vincenzo Pinto

De Cubaanse president Raúl Castro is vanmorgen aangekomen bij het Vaticaan voor een ontmoeting met paus Franciscus. Met het bezoek zou de Cubaanse president de paus bedanken voor zijn bemiddelende rol tussen Cuba en de VS.

Sinds vorige maand zijn de diplomatieke betrekkingen na decennia tussen de VS en Cuba ontdooid. Vorige maand hadden de Amerikaanse president Obama en Castro tijdens de Summit of the Americas in Panama voor het eerst een gesprek. De eerste keer dat ze elkaar de hand schudden was bij de herdenkingsbijeenkomst van Nelson Mandela vorig jaar, maar toen was het feit dat de landen toenadering zochten nog geheim.

Volledig herstel betrekkingen kost tijd

De toenadering is voorafgegaan door maandenlange onderhandelingen onder begeleiding van Canada en het Vaticaan. Het eiland is inmiddels van de Amerikaanse lijst gehaald van landen die terrorisme steunen. Beide landen praten ook over de mogelijkheid ambassades te openen en hebben gevangenen uitgewisseld. Obama heeft enkele regels en beperkingen rondom de handel met Cuba versoepeld.

Maar de relatie tussen beide landen heeft nog een lange weg te gaan: Cuba eist dat de Amerikanen Guantanamo Bay sluiten en teruggeven voordat diplomatieke betrekkingen volledig hersteld kunnen worden. Ook eist het dat de VS alle handelssancties moeten opheffen, ook wat betreft bondgenoot Venezuela. Dat land werd door de VS eerder nog een “extreme bedreiging” voor de nationale veiligheid genoemd.

De bemiddelende rol van de paus is in die zin waarschijnlijk nog niet uitgespeeld. De paus zal in september een tegenbezoek brengen aan Havana en daarna doorreizen naar de VS.