Poolse exitpoll: tweede plaats voor huidige president Komorowski

De Poolse president (en presidentskandidaat) Bronislav Komorovski met zijn vrouw Anna.
De Poolse president (en presidentskandidaat) Bronislav Komorovski met zijn vrouw Anna. Foto EPA / Pawel Supernak

De Poolse president Bronislaw Komorowski van de regeringspartij Burgerplatform is in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op een verrassende tweede plek beland, meldt persbureau Reuters. Zijn conservatieve collega Andrzej Duda, van de nationalistische oppositiepartij Recht en Gerechtigheid, behaalde een hoger aantal stemmen. Althans, dat blijkt uit de exitpoll.

Volgens de exitpoll, uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos, behaalde Komorowski 32,3 procent van de stemmen. Duda staat op 34,8 procent. Pawel Kukiz, een Poolse activist (en rockmuzikant), behaalde een derde plek met 20,3 procent van de stemmen. De officiële uitslag van de stemmen wordt dinsdag verwacht.

Komorowski, president sinds 2010, noemde de exitpoll een “serieuze waarschuwing” voor hen die streven naar een “redelijk Polen”. Duda zei daarentegen dat een nieuwe president nodig was om zeker te zijn van een “veilig en waardig leven in Polen”, iets “dat op veel gebieden moet worden hersteld”.

Eerder vandaag leek het erop dat Komorowski het grootste deel van de stemmen zou behalen: volgens de peilingen was hij favoriet bij 40 procent van de kiezers. Duda werd gezien als een serieuze bedreiging. Omdat geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen heeft behaald, vindt op 24 mei een tweede verkiezingsronde plaats.