Polen naar stembus voor nieuwe president

De Poolse president of Poland Bronislaw Komorowski (midden) bezoekt Amerikaanse marineschepen in de haven van Gdynia.
De Poolse president of Poland Bronislaw Komorowski (midden) bezoekt Amerikaanse marineschepen in de haven van Gdynia. Foto EPA/Adam Warzawa

In Polen wordt vandaag gestemd voor het presidentschap. De kans is groot dat de huidige president, Bronislaw Komorowski, zal worden herkozen, al zal dat waarschijnlijk niet in de eerste ronde gebeuren.

De zittende president heeft maar liefst tien andere kandidaten die met hem strijden om de titel. Geen van allen zal meer dan de helft van de stemmen halen, zo is de verwachting. In dat geval is een tweede ronde nodig op 24 mei, waar de kandidaten met de meeste stemmen het tegen elkaar zullen opnemen.

De 62-jarige Komorowski is de grote favoriet met 40 procent van de kiezers die op hem zullen stemmen volgens de peilingen. De enige kandidaat die een serieuze bedreiging voor hem is, is de 42-jarige Andrzej Duda van de nationalistische oppositiepartij Recht en Gerechtigheid van oud-president Kaczynski. Komorowski wordt gesteund door de centrumrechtse regeringspartij Burgerplatform.

De president is in Polen niet alleen een lintjesknipper. Hij heeft een vetorecht en kan zelf wetsvoorstellen initiëren.