Opnieuw één dode bij demonstraties in Burundi

Een demonstrant in Burundi met een gasmasker en een bord met de tekst: 'Stop het derde mandaat.' Hij verwijst daarmee naar de omstreden kandidaatstelling van president Pierre Nkurunziza voor een derde termijn.
Een demonstrant in Burundi met een gasmasker en een bord met de tekst: 'Stop het derde mandaat.' Hij verwijst daarmee naar de omstreden kandidaatstelling van president Pierre Nkurunziza voor een derde termijn. Foto AFP / Phil Moore

Bij demonstraties in Bujumbura, de hoofdstad van Burundi, is vandaag één persoon gedood tijdens een gevecht met de politie. Inmiddels heeft de regering alle straatprotesten tegen de derde termijn van president Pierre Nkurunziza verboden, schrijft persdienst AP. Sinds het begin van de wekenlange protesten eind april zijn zeker veertien mensen om het leven gekomen en 216 mensen gewond geraakt.

Aanleiding voor de protesten is dat tegenstanders van Nkurunzinza, sinds 2005 president, menen dat diens kandidaatstelling voor een derde presidentstermijn ongrondwettelijk is. In de grondwet van Burundi staat dat een president maximaal één keer mag worden herkozen. Maar Nkurunzinza zegt dat hij bij zijn eerste termijn niet door het volk, maar door het parlement is gekozen. Hij werd destijds leider van een overgangskabinet na het einde van de burgeroorlog. Zijn eerste termijn telt daarom niet, zo zegt hij.

president: dit is laatste termijn

Eerder deze week beloofde Nkurunzinza dat een eventuele derde termijn als president van Burundi écht de allerlaatste zou zijn. Daarmee leek hij te hopen de onrust in zijn land te willen beteugelen. Nkurunzinza riep op de protesten onmiddellijk te stoppen, zodat Burundi zich in vrede kon voorbereiden op de verkiezingen van 26 juni. De regering heeft nu alle ambtenaren gesommeerd terug aan het werk te gaan en wil de scholen maandag heropenen.

Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 50.000 inwoners van Burundi naar buurlanden gevlucht vanwege het geweld in het land.

gewelddadige geschiedenis

Burundi is een van de vijf armste landen ter wereld en staat bekend als een van de meest gewelddadige landen van Afrika. Tijdens de massaslachtingen in buurland Rwanda kwamen bij de strijd tussen Hutu’s en Tutsi’s tussen 1962 en 1933 een kwart miljoen mensen om. Democratische verkiezingen, gevolgd door de moord op de zittende president, leidden tot een nieuwe burgeroorlog. In de jaren na 1993 kwamen nog eens driehonderdduizend Burundiërs om.

Dit geweld, door de Verenigde Naties beschreven als genocide, draaide altijd om de tegenstellingen tussen de meerderheid van de Hutu’s, die geen politieke macht hadden, en de heersende Tutsi-kliek. Nadat de Hutu’s na vredesbesprekingen een groter aandeel in de politieke macht kregen, bleek de partij van Nkurunziza weinig democratisch. In 2010 weigerden de oppositiepartijen deel te nemen aan de verkiezingen wegens vermeende fraude bij de voorbereidingen.

Lees in NRC Handelsblad: Iedereen vraagt om vertrek maar Burundi’s leider blijft (€)